ik heb een buitenkabel met de kleuren, bruin zwart en blauw, hoe sluit ik hier een stopcontact op aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bruine kabel moet aan de plus dus de stroom, de blauwe kabel is de min dus de terugvoer en de blauwe kabel is de massa dus de randaarde.

De bruine draad is de live kabel, ofwel hierop staat spanning, de blauwe is de zgn. min of retour draad en de zwarte is een schakeldraad. Deze kabel kan niet worden gebruikt omdat je buiten altijd met geaarde contactdozen werkt. Deze kabel heeft echter geen geel/groene aarddraad en is dus niet veilig te gebruiken.

Als het een buitenkabel is , zit er tussen de buitenmantel en binnenmantel een stalen bescherming hier loopt ook een draad langs de litze, deze gebruik je als aarddraad verder gebruik je de bruine draad(fase) en de blauwe draad(nul) om je stopcontact aan te sluiten. De zwarte draad doe je niets mee.

Overzichtelijk: Bruin = fase Blauw = nul Zwart = schakeldraad Metalen mantel = aarde Leg je het bijvoorbeeld van je woning naar een tuinhuisje, dan kun je de zwarte draad gebruiken om de verlichting bij het tuinhuisje vanaf de woning in te schakelen. Wellicht bedoel je met "buitenkabel" geen grondkabel, maar gewoon de grijze installatiekabel XMVK. Deze heeft niet altijd een metalen mantel. In jouw geval ontbreekt dan de aardedraad. Het is verstandig deze alleen te gebruiken bij installaties met een aardlekschakelaar. Deze kan prima toegepast in werkplaatsen waar dubbel geïsoleerde gereedschappen worden gebruikt. Gebruik dan geen wandcontactdozen met randaarde, omdat dat een verkeerde informatie geeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100