Waarom werd in de beginperiode van het lichtnet gelijkspanning gebruikt?

In de hele discussie over het gevaar van het lichtnet (http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/effect-voltage.423169) stuitte ik op het feit dat Wikipedia meldt dat ons lichtnet in de eerste jaren gelijkspanning gebruikte, omdat Thomas Edison daar een voorstander van was. Wat ik echter niet heb kunnen vinden en ook niet begrijp: waarom was hij daar voorstander van? En wat was dan het voordeel? Ik snap wel dat er later op wisselspanning is overgeschakeld, maar waarom begon men met gelijkspanning?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Edison was een groot voorstander van gelijkstroom omdat hij bang was de royalties die hij ontving in verband met de aan hem verleende patenten te verliezen. Maar inde begindagen had het ook praktische voordelen: * Er waren nog geen wisselstroommotoren, terwijl die er wel voor gelijkstroom waren. * Er was al wel elektriciteitsmeter voor gelijkstroom, en nog niet voor wisselstroom. * Gelijkstroom kan makkelijker worden gebruikt bij accu's. * Bij oude wisselstroomsystemen hadden veel last van piekspanningen bij schakelen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_Currents

Omdat wisselspanning gevaarlijk zou zijn, grotere kans het niet te overleven bij elektrocutie. Toegevoegd na 2 minuten: Gelijkspanning kan dodelijk zijn vanaf 120 V, wisselspanning al vanaf 50 V.

Het waren de experimenten van Luigi Galvani op kikkerbillen die het ontstaan van gelijkspanning in de hand gewerkt hebben. Maar het was Alessandro Volta die wist te herleiden dat de elektriciteit afkomstig was uit de overgang tussen de twee verschillende metalen, en ontwikkelde hieruit de Zuil van Volta. (batterij) Gelijkstroom was evenwel gevaarlijk doordat vonken een veel hogere intentietijd hebben dan wisselstroom. Een ander nadeel was het spanningsverlies over grote afstanden. een groot voordeel van wisselspanning was vooral dat men de transfo kon gebruiken om te transformeren (Tesla) Dat Edison daar voorstander van was komt omdat hij daardoor de eerste gloeidraad voor gemaakt heeft, eerst zelfs een gewone gloeiboog die maar 15 uur kon branden.

Tevens heeft een gelijkstroomcircuit de eigenschap zichzelf in stand te willen houden. Bij een hoge spanning en stroom ontstaat daardoor inbranding van de contacten van een schakelaar. Doordat de wisselspanning periodiek door nul gaat, "laat het contact los" Hoe hoger de spanningen en stromen, hoe groter de behoefte aan wisselspanning.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100