Wat is een "L²T fuse"?

Ik ben een stukje over het aansluiten van een industriële machine aan 't lezen en daarin wordt een "L²T fuse" genoemd. Als ik erop google krijg ik het geweldige aantal van 1 hits, dus dat is geen grote hulp. Wat is het? (Buiten dat het een zekering is.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je een I bedoelt in plaats van een L. Het is dus I²t. I²t is een maat voor de energie die nodig is om een zekering (officiële naam: smeltveiligheid) te laten smelten. Het is daarmee een maat voor de hoeveelheid energie die direct voorafgaand aan het smelten wordt gedissipeerd in de zekering, en ook een maat voor de hoeveelheid energie die voorafgaand aan het smelten nog naar het te beveiligen apparaat vloeit. Zie onderstaande bron voor meer informatie. Toegevoegd na 46 seconden:   I is de stroom in Ampère, t is de tijd in seconde. Toegevoegd na 9 uur:   De achterliggende formule is P=V·I (P=vermogen, V=voltage, I=stroom). Voor een ohmse weerstand geldt V=I·R. Zo kom je op P=I²R. De vrijkomende energie E is gelijk aan dit vermogen maal de tijd. Dus E=I²Rt. Het bovenstaande geldt alleen als het vermogen constant is. Dat is het niet. De stroom I verandert, de weerstand R verandert door temperatuurverhoging en door het smeltproces. E=I²Rt is dus een nogal ruwe benadering. Maar in de praktijk is het het beste dat we hebben. Daarom wordt dit gebruikt. Nu zijn I en t van belang voor de elektronicus. R is een eigenschap van de zekering. Daarom wordt gezegd dat de energie "evenredig is" aan I²t - hetgeen in deze benadering klopt, zoals de formule laat zien.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fuse_%28elect...

Waarschijnlijk wordt de eenheid I²t bedoeld, het kwadraat van de stroom vermenigvuldigd met de tijd die het doorbranden van de zekering neemt. Voor halfgeleiderschakelingen zijn speciale zekeringen verkrijgbaar die een gunstige I²t waarde hebben.

Bronnen:
http://www.electricneutron.com/glossary

Hier wordt waarschijnlijk bedoeld dat het een zeer snelle zekering moet zijn. Het apparaat bevat vast vermogens elektronica met halfgeleiders voor hoge stromen. Die halfgeleiders hebben zeer snelle zekeringen nodig, omdat ze zelf snel stuk gaan bij te hoge stromen. Daarom is de I2T specificaties van deze zekeringen belangrijk

Bronnen:
http://www.power-io.com/library/databullet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100