Vroeger dacht men dat de aarde het middelpunt was, maar hoe wisten ze dan hoelang een jaar duurde aangezien er sprake was van een datum?

Met geschiedenis leer je dat er pas omstreeks de 17e eeuw het idee dat de aarde het middelpunt moest zijn werd tegengesproken, maar hoe verklaarden ze dan hoelang een jaar was en een dag. Een dag kan je nog wel verklaren maar een jaar niet aan de hand van niks. En dat terwijl er volgens mij al voor de 5e eeuw al sprake van een datum was, danwel niet met een precies horloge maar wel bestaan van jaren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan de stand van de zon, die verandert over het hele jaar en als je dat bijhoudt (waar die bijvoorbeeld opkomt) zie je een heel jaar voorbij gaan. Toegevoegd na 6 minuten: Ik bedoel dus dat je kunt bijhouden waar de zon tov de horizon die je elke dag voor je grot ziet opkomt. In de zomer maakt de zon een grotere afstand over de horizon dan in de winter en dat gecombineerd met de kou in de winter en de warmte in de zon heb je zo een jaar bij elkaar bedacht. Ook het hoogste punt van de zon varieert (in de zomer hoger dan in de winter). Toegevoegd na 18 minuten: Dan moet je dus alleen nog even op je grotmuur turven hoeveel dagen het duurt voor de zon WEER op dat bepaalde verste punt bij het oosten opkomt en in het verste punt bij het westen ondergaat.

Er zijn tal van manieren om er achter komen hoelang een jaar duurt. Kijk naar de seizoenen bijvoorbeeld. Daar is toch heel snel een patroon in te vinden. Daarnaast kun je kijken naar de sterren. Wanneer je daar lang en vaak genoeg naar kijkt, zie je ook vanzelf een jaarlijks patroon. Vaar maanden hadden ze de maan, dat was een volledige maancyclus.

Duizenden jaren geleden was de wetenschap nog niet zo uitgebreid als tegenwoordig. En men ging dan ook sterk uit van de eigen beleving. Jij denkt andersom, je gaat uit van schoolboekenkennis, en van de natuurwetenschappelijke kennis van wat een jaar is. Kijk eens naar Stonehenge. Dit is een zeer oud astronomisch instrument om zeer precies de zonnewende te meten. Of de bouwers al dan niet dachten of de Aarde het middelpunt van het heelal is, maakt helemaal niet uit.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

In een zonnejaar passen twaalf omwentelingen van de maan plus elf extra dagen. Om te voorkomen dat de jaargetijden in de loop van de opeenvolgende jaren verschuiven, is onder meer de Metonische kalender bedacht. Daarin staan negentien zonnejaren gelijk aan 235 maanomwentelingen, met andere woorden: na negentien jaar is het op dezelfde dag van de maand weer nieuwe maan. Het Antikythera Mechanisme is een metalen planetarium waarin de bewegingen van maan en de planeten werd nagebootst. De Griekse geleerde, waarvan wordt aangenomen dat hij heeft meegewerkt aan deze "astrocomputer", stierf in 212 voor Christus. Toegevoegd na 3 minuten: Archimedes, De Griekse geleerde Archimedes....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100