Hoe doorbreek je nepotisme in organisaties?

nepotisme, is het opzettelijk geven van bepaalde functies in organisatie aan naaste familieleden (kinderen, broers/zussen, ooms/tantes etc.), ook al zijn ze minder geschikt dan anderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet, zoiets zal altijd blijven bestaan. Kijk maar naar het Koningshuis, die zorgen er al eeuwen voor dat hun generatie aan de macht blijft. Dat zal in grote bedrijven ook meestal het geval zijn. Als je het wilt doorbreken dan moet je dus opzoek gaan naar een bedrijf dat geen familiebedrijf is, alleen tja, daar heb je ook weer vriendjespolitiek. Dus ik ben bang dat je dit soort dingen nooit geheel kan doorbreken. Toegevoegd na 1 minuut: Of je zet zelf de toon, begint een eigen bedrijf, en dan kies je er voor om niet je familieleden te helpen bij een baan, maar de persoon kiest die het meest geschikt is. Dus als er een manier is om het te doorbreken dan zou je zelf een eigen zaak op moeten starten.

je zou een groep van diverse leden in de organisatie kunnen laten beslissen over de aanname van kandidaten

Nepotisme is, volgens mij, een natuurlijk terugvallen op personen die men veronderstelt meer te kennen en te kunnen vertrouwen dan anderen. Men zoekt naar gelijkgezinden uit hetzelfde milieu of beroep of familie en komt automatisch bij verwanten. Men gaat er als leider vanuit dat zij dezelfde intelligentie gaan hebben of beter kneedbaar blijven. Het is vooral ook de geruststelling dat familie een grotere loyaliteit zal tonen dan 'vreemden'. Van familieleden is men zekerder en kan men anders mee overleggen dan met outsiders.

dat gaat niet lukken, want degenen die de macht hebben nemen ook de beslissingen...en de top heeft niemand die hen weer controleert, en in de hand houdt... daarom helpt de balkenende norm niet, en zijn de bonussen ook niet af te schaffen....

De ondernemingsraden hebben reglementen waardoor nepotisme enigszins kan worden bestreden. Als eenling kan je niks doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100