Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan men in de psychologie personen benoemen die een geschreven tekst steeds letterlijk interpreteren?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Je zou kunnen zeggen dat deze personen autistisch gedrag vertonen.
Autisten begrijpen dubbele boodschappen niet en nemen taal vaak letterlijk.

Toegevoegd na 14 minuten:
Je zou deze personen ook "taalgestoord" kunnen noemen. Mensen met een hersenletsel kunnen problemen krijgen op het gebied van communicatie: moeite met vinden van woorden, problemen met het vormen of begrijpen van taal (afasie); gebruik van rare woorden en zinnen; gebruik van lange zinnen of te veel praten; informatie letterlijk nemen in plaats van figuurlijk.
(Lees meer...)
SimonV
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Plus, goed antwoord op hoe men dit kan benoemen, al is er meer onderzoek nodig om tot een goede diagnose te komen.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
@SimonV Klopt, althans gedeeltelijk.
Het hoeft niets met autisme te maken te hebben. Een beroerte kan dit ook als gevolg hebben [I know!] en dan valt het inderdaad onder de noemer "afasie". Wat betekent NLD?
SimonV
8 jaar geleden
Zie link bij Reacties: NLD betekent 'Non-verbal Learning Disabilities'. NLD is een ontwikkelingsstoornis, meer bepaald een rechter-hemisfeerstoornis, die niet altijd herkend wordt. NLD wordt vaak verward met andere stoornissen, zoals AD(H)D, een aandachtsstoornis met of zonder hyperactiviteit), PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified, een aan autisme verwante contactstoornis). Want de symptomen van NLD vertonen karakteristieken die kunnen overlappen met ADHD en PDD-NOS maar ook met OCD en Tourette Syndroom. Deze kinderen hebben inderdaad een vorm van aandachtsstoornissen maar dan wel op ruimtelijk - visueel vlak. En hun slecht beoordelingsvermogen wordt dikwijls verward met impulsiviteit.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding