hoe leg ik iets uit over dierengedrag aan iemand, die kennelijk niet genoeg empathie heeft en eigen belang voorop stelt ?

mensen denken alles te weten, maar dat is niet zo.
zeker voor dieren kunnen dan problemen ontstaan door gebrek aan kennis of begrip of zelfs inlevingsvermogen.
buurvrouw, met zoontje (9), nam een kitten en besloot na 2 jaar beestje weg te geven: was zielig, hele dag alleen (werk en school) en moest naar een huis+tuin.
kater (2 jaar inmiddels) vloog met z'n hormonen door het huis, bijna van het balkon: was niet geholpen/gesteriliseerd!

ik heb getracht haar uit te leggen dat de kat "helpen" in het belang van de kat was, kon niet/mocht niet: geloof...
zelfs toen! begreep ze niet (nederlandstalige/nederlandse vrouw) dat dit gewoon moest, omdat het beter was voor het dier...

vraag: hoe kan je dit duidelijk maken ?

Toegevoegd na 21 uur:
>>>de kater werd niet geholpen omdat dát:

>>>NIET MOCHT van het GELOOF ! (nederlandse moslima)

Toegevoegd na 1 dag:
hartelijk dank allemaal voor de antwoorden en reacties!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik lees uit de vraag niet wat de reden is dat de kater niet gecastreerd kon of mocht worden? logischerwijze ga je daar op in. verder kan je alleen proberen zo veel mogelijk voorlichting te geven, zonder te gaan drammen, want dat werkt vaak averechts. een ongecastreerde kater wil z'n natuur volgen, gaan zwerven, op avontuur, achter de vrouwtjes aan. belemmer je de kater in dit streven, dan is dit zeer frustrerend voor hem, terwijl het verder geen enkel voordeel oplevert, behalve dat je de centjes voor de castratie in eigen zak kan houden. vertel de buurvrouw dat ze enorm geluk heeft dat de kater nog niet sproeit, maar dat dit goed een kwestie van tijd kan zijn voor hij dit wel gaat doen; en vertel dat een kater die eenmaal sproeit, daar niet zo makkelijk meer mee stopt, ook al wordt hij gecastreerd. verder ruikt de urine van een ongecastreerde kater ook erg sterk, daar zal ze ook niet blij van worden toch? hopelijk heeft het katertje nu een beter huisje gevonden, en is hij inmiddels geholpen.

Een kat die teveel energie heeft wordt niet geholpen door sterilisatie. Dat helpt alleen zijn eigenaar - die komt daarna weg met een kat die lui en vadsig wordt. Buurvrouw heeft het juiste besluit genomen door de kat weg te doen, mits het beest nu op een plaats komt waar hij tot zijn recht komt (zijn energie kwijt kan). Juist het steriliseren om het beest rustig te krijgen is een egoistische daad: dat dient alleen het belang van een eigenaar aas die niet voldoende aandacht aan zijn beest kan geven.

Soms kun je nog zo je best doen maar helpt het gewoon niet. Kennis en voorbereiding vergt tijd, iets waar helaas niet iedereen behoefte aan heeft voor er aan een jongekat of hond begonnen word. Zo krijg je asielen kennels vol. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100