Wat zijn de voordelen van 'geen discipline hebben'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat je elke dag aan iets nieuws kunt beginnen zonder je bezwaard te voelen dat dat van gisteren, eergisteren, vorige week, vorige maand, een half jaar geleden, 2 jaar geleden... nog niet eens klaar is.

Je vraagt specifiek naar de voordelen. Als je weinig discipline hebt, en je vind dat niet erg, dan heb je een lekker en ontspannen leven. Dan vind je het niet erg... dat je vaak te laat komt, dat je veel te dik wordt omdat alles zo lekker is. dat je op een gegeven moment bijna niet meer kan bewegen omdat je dat zo weinig mogelijk doet. dat je vaak afspraken niet na komt en dat anderen daar last van hebben. dat je niet kan stoppen met roken en dat je daardoor eerder dood gaat. dat je er als een slons bijloopt omdat jezelf verzorgen te veel moeite kost. dat je maatschappelijk gezien op een zijspoor raakt omdat je voor een baan en een gezond leven nu eenmaal discipline nodig hebt. Dat vind je dan allemaal niet erg.

geen stress en lekker je eigen gang gaan.

Een voordeel kán zijn dat je veel meer dingen ontdekt. Het ligt er dan natuurlijk wel aan wát voor discipline je niet hebt. Als je wel begint aan dingen, maar ze niet af maakt, dan kun je veel dingen ontdekken. Zoals verschillende opleidingen, verschillende partners, verschillende banen et cetera.

Bijna elke goede eigenschap van iemand kan doorslaan en zo een valkuil worden. Zo kan iemand die met een ijzeren discipline zijn huiswerk maakt, zijn omgeving vergeten en pas beschikbaar zijn, wanneer het huiswerk af is. De flexibiliteit kan te gering worden. En omgekeerd - als antwoord op uw vraag- mensen met weinig discipline zijn vaak flexibel. Stoppen met waar ze mee bezig zijn en een ander met een helpen? Geen punt, meteen doen. De bestanden in je computer ordenen en weggooien wat je niet nodig hebt. Dat is niet het eerste waar je aan denkt als je weinig discipline hebt. Gevolg: iemand met vele opruimings-discipline is iets kwijt en komt langs. Zo ook met het opruimen van je kamer of schuur. Mensen met weinig discipline, mogen hun spullen dan wel niet meteen kunnen vinden, ze hebben vrijwel alles nog. Mensen met weinig discipline laten zich niet zo gemakkelijk leiden door anderen, ze zijn wat onafhankelijker. Ze laten zich ook niet zo gemakkelijk opjutten door het werk en blijven daardoor in stress-situaties soms kalmer. Kortom: wanneer men weinig discipline heeft en zich niet de discipline oplegt om dat zoveel mogelijk uit te buiten, kan men voor zichzelf en de omgeving een waardevolle bijdrage leveren. Het gaat dan om onafhankelijkheid, hulpvaardigheid, stressbestendigheid en zoekgeraakte spullen terugvinden.

Het woord discipel betekent leerling. Discipline is dus 'het intellectueel tot zich nemen van kennis', waarbij, onderliggend, een zekere continuïteit verondersteld wordt. Daarmee betekent het dus ook: 'het kunnen blijven doen wat je wil'. Wat is het wat jou afhoudt van te doen wat je wil, Annswer? Is dat: gebrek aan aandacht of een gebrek aan remming/impulsbeheersing. Aandacht heeft als tegenoverstelde afleiding en deze zijn nodig om je te richten op een taak, en tegelijkertijd open te staan voor externe prikkels. Stel je bent aan het fietsen, dan houdt je je aandacht bij het evenwicht. Maar hoor je een plotseling geluid, dan is het fijn als je dat tot je kunt nemen: het is misschien het geluid van je vallende sleutelbos. Dus je moet een evenwicht zien te vinden tussen aandacht en openheid. Als je iets aan het doen bent, is het handig als je verleidingen tot iets anders kunt weerstaan. Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij aandacht en afleiding. Ben je aan een opstel bezig, en het lukt niet, en je loopt dan naar de kast om een reep chocola op te gaan peuzelen, dan geraakt dat opstel niet af. Dus het is handig, als je dit soort impulsen kunt remmen. Maar niet teveel, natuurlijk. Je hebt een 'inwendige directeur', die bepaalt wat je moet doen. Je moet naar hem/haar luisteren. Maar besef, dat een goede directeur delegeert en dus de vrijheid geeft om binnen zekere grenzen af te wijken. Dat 'geen discipline' hebben, is dus overdreven. Het zou op een totale chaos duiden. Hierdoor komen zaken die met creativiteit worden aangeduid, gemakkelijker voorhanden. Maar ten nadele van de ondersteunende structuur. Eigenlijk denk ik, Ansswer, dat de mens een sociaal dier is. Het is niet goed, als iedereen een grijze muis is. Juist doordat we samen zijn, kan de ene mens de nadelen van die andere compenseren. In totaal genomen, is de groep dan beter af. En daar heeft zowel jij, als enkeling 'met te weinig discipline', of welke zogenaamde afwijking dan ook, als de groep, het voordeel van.

Voordelen van 'geen discipline hebben' zouden kunnen zijn: Dat je jezelf niet geremd voelt door bepaalde regels en wetten. Dat je lekker lang kan slapen zonder je schuldig te voelen. Dat je op onverwachte momenten op onverwachte plekken terecht komt. Dat je je vrijer voelt dan vele anderen. Dat je eet als je echt honger hebt ipv op vastgelegde tijden te eten omdat het volgens zogenaamde gedisciplineerden zo hoort ;-) Dat je de dingen doet op het moment dat jij er zin in hebt om ze te doen. Dat je begrip kan opbrengen voor anderen die geen discipline hebben. enz. enz. Have Fun Any Way & Everyday!

Geen verantwoordelijkheid hoeven dragen. Daarom is het ook moeilijk om jongeren die geen discipline hebben meegekregen dit nog aan te leren. Ook volwassenen overigens. Discipline is moeilijk te ontwikkelen de voordelen van geen discipline hebben veel zwaarder wegen. Als het je is bijgebracht weet je niet beter en geeft die discipline je een goed gevoel.

op langer termijn zitten er geen voordelen aan, maar voor een relatief korte periode kan je fluitend door het leven gaan omdat niets of niemand je wat kan maken. je kan dus doen waar je zin in hebt, en maling hebben aan regeltjes, wetten, normen en waarden, en wellicht ook andere mensen zonder dat je je er schuldig over voelt. als men niet in staat is te beseffen dat men verantwoording moet dragen zodat men niet in de problemen. (dan moet het besef er dus wel zijn, wat niet bij iedereen het geval is) bovendien zijn er meerdere oorzaken te bedenken waarom men geen discipline kan opbrengen, maar vroeg of laat is het een struikelblok als men onder de verantwoording uit kan komen. zo heb ik een kennis met downsyndroom. bij mijn weten is dit de enige 'optie' om optimaal van het leven te genieten zonder verantwoording te hoeven dragen en hierdoor in de problemen te raken ;-) hij heeft geen zorgen, geen stress, geen gedram en saaie verplichtingen. geen gepieker, of dilemma's, maar heerlijk leven op het moment: alles eruit halen wat erin zit en ATLIJD vrolijk! :))))

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100