Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen paragnosten wachtwoorden ontdekken?

Stel: Een paragnost richt zich op een naam o.i.d, is dat mogelijk dat hij zelfs wachtwoorden van dat persoon kan verkrijgen?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.1K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dit is toch de rubriek Wetenschap?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee, dat kunnen paragnosten niet.
Vaak geven paragnosten ongevraagd hun advies of informatie bij vermiste mensen of misdrijven. De politie zelf zal zelden een paragnost benaderen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat slechts in een paar procent van alle vermissingsgevallen een paragnost de juiste plaats (toevallig?) aangewezen heeft. Er worden soms door paragnosten namen genoemd of personen aangewezen die met een misdrijf of een vermissing te maken zouden hebben.

Die informatie bleek bijna altijd onjuist.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Behalve bij 2 helderzienden (paragnosten zoals je wilt) die ik bij naam ken, waar ik niet de namen van wil noemen want je hebt het over privacy, die wel degelijk een hele serie moeilijke zaken mee hielpen oplossen. En wel degelijk door de politie werden benaderd! Het probleem wat veel helderzienden hebben, is dat je een vertrouwenspersoon bij justitie moet hebben, want je bent anders DIRECT MEDEPLICHTIG als je juiste aanwijzingen geeft. Beide leven niet meer, het is meerder decennia geleden, of het nu nog wel gebeurt weet ik niet.
Cryofiel
12 jaar geleden
Het gebeurt nu niet meer. Alleen soms, op verzoek van wanhopige familie. Dat het niet meer gebeurt, heeft een (goede) reden: het kostte de politie steevast veel tijd, en de tips bleken in de praktijk niet bruikbaarder te zijn dan het werpen met een dobbelsteen. De succesverhalen die je soms hoort blijken bij controle ofwel onwaar te zijn, ofwel "krentenpikkerij" te zijn. Het eerste zal duidelijk zijn; met het tweede bedoel ik dat je, bij duizend keer proberen, altijd wel twee of drie toevalstreffers hebt. Als je vervolgens alleen die paar toevalstreffers noemt en alle missers verzwijgt, lijkt het voor de argeloze luisteraar net alsof het één en al succes is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het probleem wat je tegen zult komen als je mensen keurt of ze wel/niet waarzeggende gaven hebben waar de mensheid wat aan heeft je keer op keer zult zien dat dit niet werkt. Dat komt omdat de randvoorwaarden nog steeds niet of niet duidelijk in kaart zijn gebracht. En dat is misschien niet anders dan accepteren dat dit zo is. Want het andere scenario zou zijn dat we ons zouden laten leiden door willekeurige mensen met bepaalde gaven. Mensen zijn, en gelukkig maar, niet gedoemd om naar de pijpen te dansen van een groep door de overheid ingehuurde waarzeggers die de wereld besturen op hun bevindingen. Want als 10% van de bevolking onvoorwaardelijk succesvol zouden kunnen waarzeggen, zouden zij over die andere 90% geen schijn van kans hebbende schapen als slavendrijvers regeren. Dat is mens eigen, elke eigenschap ten volle benutten, en het voordeel ervan naar zich toetrekken. Het zal niets anders zijn met bovenzintuiglijke vermogens. Wat ook mens eigen is om interessanter over te komen dan de ander, om uit te blinken, een streepje voor de hebben. Dat kom je met zo'n onderzoek naar de kwaliteiten van helderzienden natuurlijk ook tegen, er is geen kwaliteitsnorm, geen opleiding, geen diploma's, niks. Hetzelfde gebeurt als je 1000 mensen benaderd die zich opgeven om een loodgietersklusje te klaren waar niemand nog ooit in geslaagd is, waar een grote prijs voor is uitgeloofd en waar het niet uitmaakt of men wel echt gediplomeerd loodgieter is.
Je zult grotendeels klunsen aantrekken, die er niets van bakken en daar je handen aan vol hebben.
Hetzelfde gaat op met een Idols competitie... slechts een enkeling zal überhaupt kunnen zingen, de rest doet maar wat en krijst er lustig op los. De écht goede waarzeggers hoor je niet. Die moet je zoeken met een heel groot vergrootglas, en de kans is erg klein dat je er een zult vinden. En dan is nog de vraag of je er wat aan zult hebben, want de waarnemingen zijn uniek en liggen niet ter grondslag aan verklaarbare mechanismen.
Cryofiel
12 jaar geleden
Als we aannemen dat waarzeggen bestaat, dan *moet* er toch een manier zijn om dat aan te tonen? Dat is juist de reden om een prijs uit te loven: je trekt dan wel duizend klunsen, oplichters en zelfoplichters, maar die vallen vanzelf door de mand. Zodra zich iemand meldt die wél iets kan, zal dat worden ontdekt - althans, dat is de achtergrondgedachte van het uitloven van een prijs.

Andere antwoorden (10)

Nee, dan zouden ze daadwerkelijk gedachten moeten kunnen lezen. Dat kan niet!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cryofiel
12 jaar geleden
Natuurlijk is niet bewezen dat het niet kan. Het is namelijk onmogelijk te bewijzen dat iets niet kan. Is bewezen dat er geen Magische Eenhoorn op het Domplein in Utrecht staat? Een Eenhoorn die alleen maar voor sommige mensen zichtbaar is, maar die voor de normale mens onzichtbaar blijft. Is bewezen dat die Eenhoorn niet bestaat? Nee toch? Wat is dan het verschil tussen die eenhoorn en gedachtenlezen? Ik zie geen enkel verschil. Als je consequent bent, heb je dus de volgende keuzes: --  Ofwel je gelooft niet in de Eenhoorn. In dat geval kun je ook niet in gedachtenlezen geloven.
--  Ofwel je gelooft in gedachtenlezen. In dat geval moet je ook in de Eenhoorn geloven.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Goed zo Cryofiel. Een lesje rationaliteit is tegenwoordig vaak niet overbodig hier.
Als ze dat zouden kunnen, dan zouden ze nu rijk zijn. Een bezoek naar het casino en de juiste getallen raden bijv. Nee hoor niemand is hierdoor rijk geworden. Trek hier je conclusie uit ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+
Nee, paragnosten kunnen geen wachtwoorden ontdekken. Simpelweg omdat ze niet bestaan. Mocht je er ooit een tegenkomen die claimt er een te zijn, vraag dan gewoon naar iets persoonlijks wat ze niet kunnen weten, jouw naam, de naam van je moeder. Als ze echt paragnost zijn moeten ze dat kunnen 'lezen'. (Of bel een keer met die leuke Gerda Smit van SBS6/NET5, en vraag "Met wie spreekt u?")
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cryofiel
12 jaar geleden
"Met wie spreekt u?"  --  leuk! Wanneer je vraagt naar iets persoonlijks dat ze niet kunnen weten, moet je altijd bedacht zijn op Cold Reading. Voor je het weet ben je ervan overtuigd dat een paragnost echt iets kan. Hier legt de Belgische mentalist Gili uit wat Cold Reading is. Hij laat het zelf zien, ter demonstratie, dat je precies kunt zien hoe het werkt.
http://www.youtube.com/watch_popup?v=xyXMvhQ6wtY
Nee, dat kunnen ze niet. En ze kunnen ook al geen beurskoersen voorspellen, of aardbevingen. Daarmee is ook al bewezen dat je er niet zo heel veel geloof aan moet hechten. Zodra paragnosten vermiste mensen gaan opsporen (zonder dat het toeval kan zijn), of wachtwoorden correct gaan raden, dan zullen er veel meer mensen in paranormale gaven gaan geloven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
of echte paragnosten (die dit wel kunnen) moeten dit niet vertellen om een zekere reden ^^ (ofzo.. xD) maar ze zeggen in elk geval altijd, ik voelde het aan komen!! maar ZEG DAT DAN OOK!!
Nee dat kan niet , dat zou wel heeeeeeel knap moeten zijn en de eerste moet nog komen die dat weet te raden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Paragnosten zijn oplichters, omdat zoiets als helderziendheid niet bestaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
En een bevooroordeelde niet gemotiveerde mening. Min terecht.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Arme Loesje
nou, kans 1 op de 26 dat ze toch de eerste letter weten hoor!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Haha. Klopt niet helemaal, hoeft niet perse een letter te zijn ;)
Cryofiel
12 jaar geleden
Bij de ijsman uit de Alpen, Ötzi, wordt het toch wel lastig...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
hé ja jullie hebben gelijk, grmpff ik zou een slechte paragnost zijn...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@Cryofiel...Hahaha
Dat lijkt me, als een paragnost/helderziende persoon dat zou kunnen, geen integer persoon. En dat zijn de helderzienden die ik ken juist wel.
Ik zie dat juist als voorwaarde van een persoon om zo'n gave goed te kunnen gebruiken dat hij eerlijk handelt.

Je vraagt dus of een niet integer persoon zo'n gave zou kunnen hebben, en dan zeg ik, dat is niet mogelijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cryofiel
12 jaar geleden
Kun je uitleggen *waarom* bepaalde gaven alleen aan wel of niet integere personen ter beschikking staan? Ik zie namelijk een aantal praktische problemen bij deze aanname. Zoals het feit dat elke andere eigenschap zowel voorkomt bij integere als bij niet-integere personen. Denk aan intelligentie, lenigheid, behendigheid, inzicht in , enzovoort, enzovoort. Waarom zouden paranormale gaven een uitzondering zijn? Een ander praktisch probleem is dat je ervan uitgaat dat "integriteit" een goed gedefinieerd iets is. Iemand is wel of niet integer, en dat is in alle gevallen te bepalen, haal ik uit (mijn interpretatie van) jouw gedachtengang. Of, als het geen ja-nee-kwestie is: integriteit zou je kunnen scoren op een schaal van 0 tot 10, en voor iedereen is zo'n score beschikbaar. Ook daar geloof ik niet in. Om eens een voorbeeld te noemen: zou het integer zijn geweest om het wachtwoord van de email van van Osama Bin Laden te verkrijgen, en op die manier de plannen voor zijn aanslagen aan het licht te brengen voordat hij die aanslagen kon laten uitvoeren? Een laatste praktische probleem, en daarna houd ik op met voorbeelden geven: je stelt dat een integer persoon in principe een paranormale gave zou kunnen ontwikkelen. Wat gebeurt er met die gave wanneer die persoon gedurende zijn leven verandert, en daarmee zijn integriteit verliest?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Juist bas, prima antwoord+
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cryo, dat ligt aan het feit, nou ja feit, aan het "natuurlijke principe" wat ik heb ervaren, dat zo'n gave alleen succesvol is als de persoon die deze gave heeft daar goed mee omgaat, daar mensen mee helpt, op een unieke in de situatie passende manier en daar geen eigengewin aan koppelt. Een goede psychotherapeut zal ook niet succesvol kunnen zijn als hij niet integer is. Hij zou misschien een tijdje zijn portemonnee met zijn startende praktijk kunnen vullen, maar uiteindelijk zal hij maar weinig mensen echt kunnen helpen en eerder mensen kwetsen. Dat behoeft geen verder voorbeeld, maar in het geval dat dit nodig is, hoor ik dat graag.
Ook bij counseling, loopbaan begeleiding, allerlei soorten therapie etc. - een en al integriteit gewenst om succesvol te zijn. En ja, integriteit is na onderzoek wel degelijk te bepalen, ongeacht de eventuele aanwezigheid van een buitenzintuiglijke gave. Niet iedereen is in staat deze vast te stellen en te schalen, zoals je voorstelt. Als het doel is mensen te helpen, vooral in hun persoonlijke groei, dan lijkt mij dat een daad die past bij een integer mens. Het achterhalen van wachtwoord en daar in economische zin beter van worden niet. Hetzelfde verhaal ook voor iemand op een of andere manier benadelen of schade toedoen.
Het verijdelen van een aanslag die je noemde lijkt me een doel wat mensen helpt. In het laatste, als een persoon zijn gave niet verder ontwikkeld en ten positieve gebruikt zal hij/zij ermee vastlopen en zal het verzanden. Een enkele keer zag ik dit gebeuren. Het hangt er sterk vanaf of je inzichten opdoet (waartoe de gave uitnodigt) en jezelf toestaat je bewustzijn te laten groeien. Of dat je het gewoon veel fijner vindt om er lekker er op los te leven, van de aandacht van anderen te genieten en gaande weg je zakken flink te vullen met allerlei waarzegklusjes. Een scenario wat voor diegene gedoemd is te mislukken. Maar ik zeg er nogmaals bij, dat is gebaseerd om mijn ervaring met diverse mensen in het echte leven. Hier is waarschijnlijk geen universeel werkend principe aan te verbinden. Sorry voor de blokken tekst - beter samenvatten lukte dit keer niet.. ;)
Cryofiel
12 jaar geleden
Och, blokken tekst, daar ben ik aan gewend - ik produceer ze aan de lopende band. ;-) Goed, ik wil twee punten noemen. -- Eerste punt Je stelt dat mensen die te kwader trouw zijn, nooit ver zullen komen. Ik ben het niet met je eens. Kijk eens naar diverse (niet alle) bankdirecteuren. Of neem iemand als Berlusconi. Of Saï Baba. Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Ze geven aan dat je het enorm ver kunt schoppen, ook als je niet oprecht bent. Dat is natuurlijk uitermate jammer, maar het is toch echt de realiteit. -- Tweede punt Ik zie dat je een nieuw principe introduceert: het principe dat er één of andere scheidsrechter bestaat die bepaalt of iemand "goed bezig is" - en dat impliceert dan weer dat het begrip "goed" kan worden gemeten - en die de mogelijkheid heeft, latente paranormale gaven wel of niet tot ontwikkeling te laten komen. Als je bovenstaand stuk tekst nu eens stukje voor stukje aandachtig doorleest, probeer dan eens te ontdekken hoeveel hypothesen er worden genoemd - dat zijn er nogal wat! Een heleboel hypothesen, waarvan allerminst vaststaat dat ze waar zijn, en die toch allemaal waar moeten zijn voordat je de eindconclusie mag trekken. Vind je het erg als ik dat een nogal wankele basis noem?
Het gebeurt wel eens dat er zo maar uit het niets een woord of naam te voorschijn komt.
Maar dan moet het motief wel eerlijk en oprecht zijn ,niet berust zijn op geldelijke winst en / of list en bedrog.
Vorig jaar kwam tijdens een sessie met een oudere vrouw, zomaar uit het niets een vreemd woord, ik kende zowel het woord als de vrouw niet, nooit eerder gezien of gesproken.
Ik weet niet eens waar de mensen wonen, wil ik ook niet weten, om zoveel mogelijk cold reading uit te sluiten.
Toen ik het voor mij onbekende woord aan de vrouw vertelde, begon ze heftig te huilen.
Het onbekende woord was een naam!
En wel van haar tweelingzus, die jaren geleden zelfmoord gepleegd had.
Zo kan een paragnost zeker wel een een woord binnen krijgen dat belangrijk blijkt te zijn, maar een wachtwoord, of de winnende nummers van een loterij, onmogelijk!!!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cryofiel, kom er maar in
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Anders wil ik het wel doen
Cryofiel
12 jaar geleden
Nee, ik zeg niets. Dan wordt Ed boos, omdat ik hem zou "achtervolgen". http://www.goeievraag.nl/vraag/boze_Ed.205744#923502
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je zei wel wat! Maar ik ben wel benieuwd naar een rationele verklaring.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Die is er niet ;-)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wel bij cryofiel hoor!
Cryofiel
12 jaar geleden
Zoals gezegd, ik heb geen zin opnieuw te worden beschuldigd dat ik iemand zou achtervolgen. Wat ik wel wil doen, is verwijzen naar de één-na-laatste reactie op deze vraag:
http://www.goeievraag.nl/vraag/drenthe.207485
Ja, dat kan!
Los van hoe ze dat doen: paragnosten kunnen dat, evenals niet-paragnosten.
Daar hoef je namelijk geen paragnost voor te zijn: onlang heb ik wachtwoorden van iemand "ontdekt" achterin diens agenda, overigens totaal legaal!

Toegevoegd na 49 seconden:
"onlang"= onlangs
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding