Hoe kan je het best van al omgaan met iemand die schizofreen is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Doe alsjeblieft zo gewoon mogelijk. Die persoon is in de eerste plaats een vriend van je en geen patiënt. Streef naar rust bij het omgaan met die vriend. De verwerking van prikkels is moeilijk; alle prikkels komen even hard binnen. Dat is uitermate vermoeiend, weet ik uit eigen ervaring, hoewel ik niet schizofreen ben. En probeer er verder gewoon over te praten en afspraken te maken. Iemand met schizofrenie heeft een psychische stoornis maar is daarom nog niet gek, laat staan onbekwaam.

Voorzichtig. Mensen met wie je omgaat hebben een zekere voorspelbaarheid waardoor je je veilig bij ze voelt. Iemand met schizofrenie heeft dat niet. Als jij niet zijn/haar therapeut bent, zou ik het omgaan beperken tot een gezellig uitje en een oppervlakkig gesprek, en jezelf niet verliezen in zijn/haar fantasieen, Vooral bij jezelf blijven. En uiteraard wel gewoon aardig.

Ik zou zo "gewoon mogelijk" proberen te doen maar er ondertussen wel iets over lezen en vooral wat de opvallendste gedragkenmerken zijn. Zolang het in het contact "normaal" lijkt te gaan kun je gewoon, "gewoon" doen, merk je gedrag dat je herkent als afwijkend zou ik iets afstand nemen (in ieder geval gevoelsmatig), vooral om jezelf te beschermen. Dapper dat je het in ieder geval probeert

Blijf jezelf en stel voor jezelf duidelijke grenzen. Het is voor hem niet leuk om anders te zijn, laat staan om anders behandeld te worden. Mensen, schizofreen of niet, voelen heel goed aan als iemand zich anders gaat gedragen dan hoe hij daadwerkelijk is. Dat kan ergernis opwekken. Het kan zelfs een trigger zijn en dat wil je voorkomen, dus blijf zoveel mogelijk jezelf. Stel wel duidelijke grenzen, voor jezelf, die je bij anderen misschien niet zo strikt aanhoudt. Het zijn grenzen over hoe ver je vindt dat hij mag gaan bij je. Wanneer wil je weg uit welke situatie? Wat zou je doen als..? Dat soort dingen moet je vooraf bedenken, zodat je enigszins bent voorbereid op zo'n situatie. Je kunt hem - afhankelijk van zijn karakter, de relatie en op een goed gekozen moment - ook vragen hoe hij wil dat je met hem omgaat. En vraag door, want een antwoord zoals: 'net als met andere mensen' helpt je niet in situaties waarin hij psychotisch is.

Het grootste deel van de mensen met schizofrenie zijn geen enkel gevaar voor andere mensen! Zij hebben hun hele leven lang onder deze ziekte te lijden ten gevolge van algemeen onbegrip voor deze ziekte door andere mensen. Het is belangrijk een goed inzicht te hebben van de ziekte door bijvoorbeeld navraag te doen bij de familieleden. Beter is niet mee te gaan in de waanideeen van je vriend,je kan hem beter vertellen dat jij de zaken anders bekijkt maar dat je er wel begrip voor hebt voor zijn visie want als zij zich voortdurend onder druk gezet voelen/en of kritiek krijgen van anderen zal dat bij hem tot stress leiden wat tot verergering van de symptomen kan leiden. Net zoals ieder ander weet ook een persoon met schizofrenie graag dat hij of zij iets goed doet. Een positieve aanpak is véél nuttiger en efficienter dan kritiek

Mensen met schizofrenie nemen gebeurtenissen anders waar en kunnen wanen hebben , dit alles in wisselend en onvoorspelbaar verloop. Vriendelijk blijven NIET DWINGEND oogcontact houden , wel regelmatig even naar wat anders kijken , zodat er geen pressie van jou uit gaat zorgt er voor dat een ontspannen hartelijke sfeer ontstaat waarmee je een gezellige tijd met elkaar kunt hebben. Enige empathie is handig, wellicht zelfs nodig , omdat schizofrenen vreemde belevenissen en verhalen kunnen vertellen. Bagatelliseren en ander als afwijzend ervaren gedragingen kun je beter achterwege laten. Het kan agressie veroorzaken of ander onaangenaam gedrag triggeren. Doe je alles "goed "dan kan toch nog naar gedrag ontstaan, schijnbaar uit het niets. Neem dat niet kwalijk en zeg maar dat je een andere keer terug komt, ga rustig weg. Omdat schizofrenen zich in hun eigen omgeving veiliger voelen kun je ze beter opzoeken dan ze op bezoek vragen. Maar dit is een persoonlijke mening.

als zo iemand goed afgesteld is op medicatie, ga je net zo met hem of haar om als met ieder ander. kleine eigenaardigheden horen erbij, maar daar kan je beter niet te diep op ingaan. iemand die wanen heeft, is er bij gebaat als je er niet tegenin gaat.

Gewoon ; normaal. De meeste schizofrenen reageren namelijk prima op medicatie, en zijn dan net zo normaal als jij en ik (al willen ze nog wel eens het overzicht verliezen als er erg veel op ze afkomt, dus overvraag / overvoer ze niet). Als de schizofrenie zich aan het ontwikkelen is of als er een psychose op de loer ligt, willen ze nog wel eens waanvoorstellingen krijgen. Dat hoeven niet perse stemmen of hallucinaties te zijn, maar ook het idee dat ze in de gaten worden gehouden, dat mensen tegen ze samenzweren of achter hun rug dingen bekokstoven. Daar kun je dan beter helemaal niet in meegaan (en steeds weerleggen heeft ook weinig zin). Als je degene bent die verantwoordelijk is voor deze persoon, kun je op dat moment het best een / de behandelend arts raadplegen.

Behandel een ander hetzelfde als je zelf behandelt wilt worden. Maar hou rekening met iemands zwakheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100