zie beschrijving

Als een straaljager de geluidsbarriere betreedt, ontstaat er een zogenaamde 'sonic boom' (kijk filmpje). Maar ontstaat zoiets ook voor wanneer men de lichtsnelheid passeert. (of wanneer dat ook ooit mogelijk zou zijn)

http://www.youtube.com/watch?v=QX04ySm4TTk&feature=related

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ook wanneer je sneller gaat dan de lichtsnelheid, ontstaat iets dat vergelijkbaar is met de 'sonic boom'. We noemen dat Čerenkovstraling, in het Nederlands meestal Tsjerenkovstraling genoemd omdat wij de Č niet kennen. Dit klinkt vreemd, omdat niets sneller kan dan het licht. Maar dat is niet helemaal juist. Niets kan sneller dan de lichtsnelheid in vacuum. Maar licht dat zich door materie heen voortplant, gaat langzamer. Zo heeft glas een brekingsindex van ongeveer 1,5; dat betekent, dat licht in glas ongeveer 1,5 keer zo langzaam gaat als in vacuum, ofwel ongeveer 200 duizend km/s in plaats van de 300 duizend km/s in vacuum. In glas kan een deeltje nog steeds niet sneller dan de "normale" lichtsnelheid van 300 duizend km/s - maar het kan wél sneller dan de 200 duizend km/s die het licht in glas aflegt. In dat geval ontstaat Čerenkovstraling. Kort gezegd: een voorwerp kan niet sneller dan "de" lichtsnelheid, maar dat kan wel wanneer je het licht vertraagt. Dan krijg je het optische equivalent van de 'sonic boom': Čerenkovstraling. Zie onderstaande Bron voor meer informatie. Toegevoegd na 1 dag:   Ik heb een engelstalige bron toegevoegd; daarin kun je een plaatje zien van deze straling.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cherenkov_radiation
http://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerenkovstraling

je kan niet sneller dan het licht, dus dat is een nee, wel een goede vraag

Tot nu toe is er nog niets bekend dat sneller is dan het licht (geloof ik). Maar wie weet, wordt die theorie wel weer eens herlegd.

het is niet mogenlijk. als je sneller dan het licht gaat, ga je terug in de tijd. of.. de tijd loopt door en jij niet. lastig te begrijpen maar het is sowieso onmogelijk

Afgezien van het feit dat er niets sneller kan dan het licht, omdat dat (voor massa hebbende voorwerpen) oneindig veel energie zou vergen, is de geluidsbarriere iets wat niet voor licht bestaat. Geluid zijn materiegolven, trillingen van lucht. Licht zijn elektromagnetische golven die niet afhankelijk zijn van materie. Wel zou al het uitgestraalde licht zich in één "plaats" ophopen, dus een vreemd visueel effect zou er wel zijn.

Geluid kan zich alleen verplaatsen in gassen (zeg maar lucht).In het luchtledige dus het heelal is geen lucht dus kan het geluid zich ook niet verplaatsen. Licht verplaatst zich wel in het heelal dat komt omdat het geen massa heeft. Het kan dus m.i. geen aardse knallen of iets anders veroorzaken.

wanneer de antimaterie deze materie opneemt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100