Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is lopen naar de evenaar minder zwaar dan naar de polen?

Het coriolis effect is bij de evenaar minder dan bij de polen. Maar betekent dat ook dat naar de evenaar minder kracht kost dan andersom. Of is die uiteindelijk hetzelfde omdat alleen het begin en einde anders zijn?

erotisi
11 maanden geleden
994

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Nee, het Coriolis-effect heeft geen invloed op de fysieke inspanning die nodig is om naar de evenaar of naar de polen te lopen. Het Coriolis-effect is een fenomeen dat optreedt als gevolg van de draaiing van de aarde. Het veroorzaakt een afbuiging van de beweging van objecten op het aardoppervlak, zoals lucht- en zeestromen.

Bij het lopen op het aardoppervlak is het belangrijk om te bedenken dat de aarde een bolvormige vorm heeft. Het traject dat je aflegt, of het nu naar de evenaar of naar de polen is, zal in beide gevallen de omtrek van de aarde volgen. De afstand die je moet afleggen, blijft dus hetzelfde, ongeacht de invloed van het Coriolis-effect. Andere factoren, zoals temperatuur, terrein en luchtvochtigheid, kunnen echter wel van invloed zijn op de ervaren zwaarte van de reis.

Bron: ChatGpt.
(Lees meer...)
escape
11 maanden geleden
erotisi
11 maanden geleden
Chatgpt ziet geen effect. Maar ik lees wel ergens :
De zijwaartse Corioliskracht werkt altijd naar rechts, met een grootte die rechtevenredig is met je fietssnelheid. Als je 36 km/u fietst, dan is de zijwaartse Corioliskracht 0.012% van de zwaartekracht, maar toch genoeg om je in een grote cirkel te laten fietsen van zo’n 174 km doorsnee (als er geen andere krachten waren). https://www.ietsoverdefiets.nl/4-beweging/4-3-wat-doet-de-draaiende-aarde-met-mij-en-mijn-fiets
Thecis
11 maanden geleden
@erotisi
Die doorsnee lijkt me wat klein. Kan je het eens narekenen?
erotisi
11 maanden geleden
Het gaat mij niet om of uitkomst exact klopt maar of er sowieso een invloed is op loopprestatie. Mogelijk dat als je in een rechte lijn moet lopen naar de pool het wel meer energie kost.
Thecis
11 maanden geleden
@erotisi
Je hebt een link waarbij men zegt dat door de coriolis kracht dat met fietsen dat je een cirkel zal maken met een straal van 87 km. Die straal lijkt me vrij klein. Daarom vroeg ik me af of je dat eens kon narekenen.
Ja, het lopen naar de evenaar is een fractie lichter dan het lopen naar de polen. Even ervan uitgaande dat je kan lopen naar de polen. In het echt kan dit echter niet vanwege het water.
Maar stel dat het kon, dat is dat iets lichter naar de evenaar. Maar dat heeft niets te maken met het coriolis effect, maar met de afnemende zwaartekracht naar de evenaar toe. De aarde is geen perfecte bol, maar dijt wat uit in het midden.

Het verschil in zwaartekracht is meetbaar, 9.798 m/s2 bij de evenaar en 9.863 m/s2 bij de polen. Maar voor praktische toepassingen (zoals voor jouw vraag) zal het verschil in zwaartekracht niet merkbaar zijn.
(Lees meer...)
Thecis
11 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding