Hoe krijg ik chemische geur uit kleding?

Ik heb laatst een vest gekocht en daar zit een afschuwelijk chemisch luchtje aan. Hoe krijg ik dat weg? Ik heb het vest al gewassen en een paar dagen gelucht, dat helpt niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een chemische geur moet altijd afkomstig zijn van een wat vluchtige reukstof. Je komt die ook heel veel tegen in b.v. wasverzachters. Probleem is, dat ze erg sterk en zelfs agressief ruiken. Zet het vest enkele uren in lauw sodawater een daarna een uur in een bak met wolwasmiddel. Goed uitspoelen en voordrogen door in te rollen in een grote badhandoek. Afhankelijk van de stof waarvan het vest is gemaakt kan je het drogen in een wasdroger (mits deze een zeer vriendelijk wol-droog-programma heeft) of liggend op een droge handdoek in de zon. Alternatief is nog, dat je het chemisch laat reinigen (let op het ingenaaide etiket). Bij chemische reiniging worden geurloze oplosmiddelen (perchloorethyleen, pentaan of hexaan) gebruikt die wel de nare stofjes verwijderen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stomerij

Een nachtje in de diepvries leggen, goed verpakt natuurlijk, helpt ook om vieze geurtjes te verwijderen. Ik weet niet van welk materiaal jouw vest is maar wol is geen probleem (want dat kun je ook in de diepvries leggen om het prikken tegen te gaan). En wat elder161 ook zegt, wasverzachter kan ook vieze geurtjes veroorzaken.

Toegevoegd op 13 januari 2020 11:09: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100