Hoe ontstaat het absoptiespectra van bijvoorbeeld een ster?

Een object met een temperatuur ongelijk aan 0 Kelvin zend als ideale zwarte straler een black body spectrum uit corresponderend met zijn temperatuur. Wanneer de golflengte van het uitgestraalde licht exact gelijk is aan de frequenties om het elektron naar een hoger energie niveau te krijgen, zal het worden geabsorbeerd.
Maar als het wordt geabsorbeerd, dan zal het ook weer terugvallen naar een lagere toestand? En dan zal het dezelfde hoeveelheid energie uitzenden, hoe kan het dan toch dat er absorptie lijnen ontstaan als:
De golflengten eerst worden opgenomen,
De elektronen vallen terug naar hun oorspronkelijke staten.
Waarom ontstaan er dan toch absorptielijnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Goeie vraag. Dat vergeten ze altijd te vertellen. De situatie is als volgt: Vanuit een bepaalde richting (waarin je kijkt) valt er straling op het elektron, dat daarna naar een hoger energieniveau gaat. Die straling zie je dus niet. Absorbtie. Als het elektron terugvalt straalt het een foton uit, maar nu in een willekeurige richting. Alleen een eventueel foton dat weer jouw richting op komt zie je. De meeste fotonen gaan een andere kant op. Het aantal fotonen dat toevallig jouw richting op komt is dus heel klein, en dus relatief donker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100