Wat is het verschil tussen een stroom van 0,5A bij 220 Volt en 1 A bij 110 Volt?

Stel een apparaat (tv) krijgt een bepaalde stroom van zeg 1 A bij 110 Volt, we gaan er daarbij even vanuit dat deze het dan doet. Maar stel ik sluit de tv aan op 220 Volt deze krijgt daarbij 0,5 Ampere, in hoeverre is dat voor een tv een verschil?

Zo ook als iemand een schrikdraad aanraakt met stel 0,2 A bij 220 Volt zou dat anders aanvoelen (effect hebben) bij 0,4 bij 110 Volt?

Maw wat is het verschil tussen de electronen in beide gevallen die ontvangen worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor apparaten die intern een heel ander voltage gebruiken van de netspanning maakt 230V of 110V vaak niet uit. In het apparaat zit vaak een adapter die geschikt is om 110V en 230V te ontvangen en daar netjes een lagere spanning van maakt. De meeste elektronische apparaten werken intern op 5V/12V gelijkstroom en niet op de 230V wisselspanning die uit de muur komt. Voor apparaten die wel werken op netstroom is 1A/110V of 0,5A/220V een groot verschil. Stel 0,5A/220V voor als een smalle snelweg waar men hard rijdt en 1A/110V als een brede snelweg waar men langzaam rijdt. Per saldo komt er evenveel verkeer voorbij. Op elektronen niveau: bij een apparaat bedoeld voor 0,5A zorgt 1A voor teveel warmte ontwikkeling omdat teveel elektronen zich naast elkaar door een te smalle snelweg willen persen. En bij te hard rijden op een langzame weg vliegen de elektronen sneller uit te bocht met overslagspanning/kortsluiting tot gevolg.

Om op je hoofdvraag in te gaan: het verschil zit 'm in de weerstand. Een apparaat dat 0,5A 'trekt' bij 220 Volt heeft een 4x zo hoge weerstand dan een apparaat dat 1A 'trekt' bij 110 Volt. Dus feitelijk heb je het dan over een andere situatie. Moderne voedingen zijn in staat om een breed scala aan invoerspanningen om te zetten naar een voor het apparaat geschikte spanning. Daar zijn van allerlei elektronische foefjes voor nodig. Google maar eens op 'geschakelde voeding' als je daar meer over wil weten. Een schrikdraadapparaat is een apart geval. Een voeding van b.v. een TV levert een constante spanning aan de TV. De uitgang van een schrikdraadapparaat geeft slechts een korte (hoge) piek af. De techniek om die spanning op te wekken is totaal anders. Een schrikdraadapparaat bouwt namelijk een lading op in een condensator. De lading die dan afgegeven wordt is meer vergelijkbaar met een statische lading, zoals in een bliksem. De lading in een schrikdraadapparaat kan (net zoals een gewone statische lading) met duizenden volts starten, maar zodra de lading een uitweg (b.v. via het lijf van vee) vindt zal deze spanning in elkaar storten. Je vraagt: "Zo ook als iemand een schrikdraad aanraakt met stel 0,2 A bij 220 Volt zou dat anders aanvoelen (effect hebben) bij 0,4 bij 110 Volt?" Zoals in het begin al aangegeven: de weerstand bepaald de stroom. De weerstand van een lichaam wijzigt niet wanneer er een andere spanning op komt te staan. Als iemand een schrikdraad aanraakt met stel 0,2 A bij 220 Volt dan zal dat bij 110 Volt 0,1 zijn. Niet 0,4 A ! Wat jij stel kán dus niet ! En in die zin is die vraag ook niet te beantwoorden. Waar jij door op het verkeerde been wordt gezet is de capaciteit van de condensator van het schrikdraadapparaat. Die kan veel groter of veel kleiner zijn en dus een grotere, resp. een kleinere lading afgeven. En een grotere lading heeft natuurlijk meer effect dan een kleinere lading. Om de apparaten onderling vergelijkbaar te maken worden bepaalde gemiddelden van zo 'n ladingpuls berekend. En die worden als ampères weergegeven. Maar dat is dus wat anders dan de continue stroom aan ampères die een voeding ven een TV levert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100