Hoeveel afstand zit er tussen een elektron en de neutronen/protonenkern, uitgedrukt in de grootte van een elektron zelf. ?

Zijn de afbeeldingen die je ziet niet op schaal, net als bij planetenstelsel en dus zwaar uit verhouding, of klopt het ongeveer zoals afgebeeld? (Als het antwoord 5-10 elektronen afstand is zou het kloppen op schaal).

https://i2.wp.com/wiredcosmos.com/wp-content/uploads/2014/05/carbon_atom.gif

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet op schaal. De grootte klopt niet: neutronen en protonen zijn even groot en ongeveer 2000 keer zo groot als een elektron. De afstand klopt ook niet: als de kern de grootte had van een golfbal, dan was de elektronenschil een kilometer verderop.

Nee, dat is niet op schaal. Een atoom is ongeveer 25.000 keer zo groot als een atoomkern. Voor koolstof (het afgebeelde atoom) geldt: atoom incl. elektronenwolk: 70 pm atoomkern: 2,7 fm afzonderlijke protonen en neutronen in de kern: 0,8 fm Het atoom is dus in diameter zo'n 25.000 keer groter dan de kern. De afbeelding van de kern is wel min of meer op schaal: zes protonen en zes neutronen zitten daar dicht opeengepakt. Aan de kern en de individuele kerndeeltjes kunnen we een diameter toekennen omdat het samengestelde deeltjes zijn (protonen en neutronen bestaan uit quarks). Echter een elektron is een echt elementair deeltje en kan daarom geen diameter toegekend worden. Het is een puntdeeltje zonder afmeting. De voorstelling in de tekening als een (groen) bolletje is in die zin dus niet realistisch. Ook kunnen we daarom geen verhouding tussen diameter atoom en diameter elektron geven. N.B.1: Dit alles geformuleerd in "klassieke" termen. Volgens de quantumtheorie mogen we de deeltjes helemaal niet als harde bolletjes zien en uitspraken over diameters helemaal niet zo formuleren. Maar de getalsverhoudingen blijven ongeveer kloppen en voor een eerste benadering is deze voorstelling niet helemaal verkeerd. N.B.2: 1 picometer (pm) = 10^-12 meter 1 femtometer (fm) = 10^-15 meter

Bronnen:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase...
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_radii...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100