Waarom zijn sommige metalen niet vatbaar voor corrosie?

Ijzer roest op den duur, koper corrigeert ook, maar aluminium vormt een klein laagje aluminiumoxide wat als beschermlaag functioneert. Waarom geldt hetzelfde niet bij alle metalen waarbij alleen de bovenste laag wordt aangetast? En waarom zou men de roest niet kunnen zien als het alleen de bovenste (en dus zichtbare) bevat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aluminiumoxide vormt een strakke cohesie laag op het oppervlak van aluminium omdat het volume kleiner is dan het volume van een equivalente hoeveelheid aluminium. Bij ijzer is de oxidevorm juist groter dan de ijzervorm zodat het er makkelijk los van raakt.

Vraagsteller vergelijkt de reactie met zuurstof (corrosie) van twee overgangsmetalen (Fe=ijzer en Cu=koper) met een hoofdmetaalgroep (Al=aluminium). Zie periodiek systeem. Goud, een overgangsmetaal (symbool Au, atoomnummer 79, vijf schillen protonen) heeft geen enkele mogelijkheid om te binden met zuurstof, atoomnummer 8, 1 schil protonen), ijzer en koper 'mogen' dit wel. Energievergelijkingen op protonen is niet echt een antwoord voor Goeievraag. Wellicht herkent u het element in mijn avatar? Toegevoegd na 15 minuten: Roest is best een groot probleem, daarom zit er nogal wat goud in je mobiele telefoon ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100