Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom veranderd een eidooier als deze bevroren is geweest?

Als je een ei bevriest en weer ontdooit word en blijft de dooier smeerbaar ipv vloeibaar, ik vraag me af wat er scheikundig gebeurt met de dooier waardoor deze veranderd.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Door het invriezen van eigeel gaat dit kristalliseren en wordt het gelatine-achtig.

Je voorkómt dit door eerst de dooier even los te roeren en er wat zout of suiker over te strooien. Een beetje zout zorgt voor een lager vriespunt, waardoor er kleinere kristallen ontstaan en de structuur van het eigeel minder beschadigt.
(Lees meer...)
Amadea
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Dankjewel! Je hebt een groot raadsel opgelost voor een hele klas koksleerlingen!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding