Hoe kan het dat zonnestralen niet afkoelen door het koude (-270graden) vacuum voor het de aarde bereikt?

Bedoel, de schil van de zon is maar 6000 graden en moet een afstand van 150 miljoen km afleggen door vacuum?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fotonen en andere straling van de zon, hebben in hun eentje geen temperatuur. Hoe meer fotonen en andere straling hier aankomt, hoe hoger de temperatuur. Het gaat dus om de hoeveelheid straling die aankomt: niet om de temperatuur per deeltje/foton/ander deeltje. Want een deeltje heeft in zijn eentje geen temperatuur.

Het woord vacuüm zegt het eigenlijk allemaal. Zonnestralen zijn elektromagnetische straling en kunnen bij de afwezigheid van materie in vacuüm hiermee niet interageren en dus ook hun energie niet kwijt en dus niet 'afkoelen' om het zo dan maar te noemen. Dat afkoelen doen ze dus hier pas op aarde waar ze die materie wel tegen komen. Een andere manier om energie kwijt te raken is zelf voor de materiedeeltjes zorgen, maar ook daar moet dat zonlicht een aanzet voor hebben en bovendien al voldoende energie. De zonnestralen die we hier op aarde 'voelen' hebben daar te weinig energie voor. De stralen die daar wel voldoende energie voor hebben voelen we helaas niet en worden gelukkig grotendeels tegengehouden door de atmosfeer!

Temperatuur is wat gekoppeld is aan moleculen en atomen. En licht is een deeltje, maar te klein of te elementair om een temperatuur te hebben. Maar om in te gaan op de vraag, want licht of zonnestralen komen uit een zeer warme plek en gaan door een zeer koude ruimte en komen aan op aarde. Ik vertel het vanuit de blik van energie. In de zon fuseren kernen atomen onder zeer hoge druk en temperatuur en bij deze kernfusie ontstaan fotonen. En deze fotonen kun je ook zonnestralen noemen. De temperatuur blijft achter in zon want deze is bonden aan atomen en moleculen en de straling ontsnapt. Deze zonnestralen reizen door de het koude vacuüm, maar de stralen heb wel energie, maar kunnen deze alleen afgeven aan moleculen. En dat komen ze niet tegen. En alleen op aarde zijn voldoende moleculen. En daar kunnen de zonnestralen hun energie kwijt en pas daar kan de energie omgezet worden in andere energie zoals warmte. Waarschijnlijk komt de misverstand uit het feit dat net duidelijk is wat zonnestralen wel zijn en wat niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100