Komt de rode avondzon nu door verstrooiing van het blauwe licht of door een sterkere breking van het rode licht of een combinatie?

Vele vragen over waarom de hemel blauw is zijn al gesteld. Ook waarom de avond rood is. Veelal wordt dan gezegd dat door rayleighverstrooiing het blauwe licht s-avonds zoveel verstrooid is dat het rode licht over blijft. Of dat de rode kleur verder reikt dan de blauwe kleur.

Maar nu lees ik mijn boek dat de avond rood ziet doordat het rode licht met een grote golflengte bij de overgang van het vacuum naar lucht sterker wordt afgebogen dan het kortgolvige blauw.

Mijn vraag is nu of met de verstrooiing van het blauwe licht hetzelfde wordt bedoeld als met de verschillende breking van het rode en blauwe licht?

Maw er is een verschil in waarom het overdag blauw is en savonds rood. Doordat overdag het blauwe licht meer wordt verstrooid maar savonds het niet roder is omdat het blauwe licht meer is verstrooid dan het rode maar dat het rode licht bij een laag staande zon ons alleen nog bereikt terwijl het blauwe licht niet als het ware is uitverstrooid maar dat het hoog in de lucht over ons heen gaat (door de andere breking)

OF wordt dus met de verstrooiing van het licht hetzelfde bedoeld als met de breking van het licht?
http://www.goeievraag.nl/cafe/wetenschap/sociale-wetenschap/vraag/541832/heldere-lucht-blauw-paars-gras
http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/42707/ontstaan-ochtendrood-avondrood

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verstrooiing van licht is in essentie anders dan breken van licht. Een prisma breekt het licht maar deeltjes verstrooiien het licht. Bij breking verandert het licht van richting waar twee elementen op elkaar overgaan (bijv. glas en lucht bij een prisma). Er is een vaste relatie tussen het licht voor- en het licht na de breking. Wordt het licht verstrooid, dan is er geen vaste relatie want het licht dat uit een bepaalde richting aankomt zal naar alle richtingen verstrooid worden. In het witte zonlicht zitten allerlei kleuren omdat het licht korte en lange golflengtes heeft. Het zonlicht dat door de atmosfeer reist rond de aarde, wordt afgebogen door de luchtdeeltjes in de atmosfeer en wordt dus verstrooid.Blauw licht wordt het sterkst verstrooid en daarom zien we de blauwe lucht overdag als het onbewolkt is. Staat de zon 's avonds lager aan de hemel, is de weg die de zonnestralen moeten afleggen door de atmosfeer schuiner doordringen en deze weg is dus veel langer. Het licht wordt dus sterker verstrooid en wel zo sterk dat niet alleen het blauwe licht wordt verstrooid maar ook bijna alle kleuren.Alleen het rood en oranje blijven over en hierdoor wordt de hemel roodgekleurd.

De kleurverandering is een gevolg van de Rayleighverstrooiing die het zonlicht ondergaat. Zonlicht bestaat uit alle kleuren. Het blauw zal in de lucht gemakkelijk weerkaatst worden in alle richtingen. Daarom lijkt de lucht ook blauw als de zon hoog aan de hemel staat. Bij zonsondergang echter moet het zonlicht een veel langere weg afleggen door onze atmosfeer. Onderweg wordt het blauwe licht weerkaatst in alle richtingen, zodat het "op" is als het licht ons bereikt en op dat moment blijft er dus vooral rood licht over.

Bronnen:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rayleighve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100