Waarom beweegt licht?

Iedereen weet dat licht erg snel beweegt; het is zelfs een maatstaf voor extreme snelheden. Maar waarom beweegt licht eigenlijk? Waarom blijft het niet gewoon op dezelfde plaats? En waarom beweegt het zo extreem snel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Licht bestaat uit fotonen. Dat zijn deeltjes met een rustmassa 0. Zulke deeltjes bewegen noodzakelijk met de lichtsnelheid. Dat is als volgt in te zien: de totale massa van een deeltje is gelijk aan de rustmassa maal de lorentzfactor: m = m0 * γ. m is niet 0, want de energie van het deeltje is niet 0 Voor een foton is die bijv. E = hν, de constante van Planck maal de frequentie, en wegens E = mc² is m = E/c² = hν/c². Dus m0/m = 1/γ = √(1-v²/c²) = 0. Dus v²/c² = 1. Dus v = c. Of v = -c, zullen wiskundige scherpslijpers zeggen. Maar dat is natuurlijk ook c maar dan de andere kant op.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lorentzfactor

Licht beweegt omdat ze energie hebben. Ze bewegen zo snel omdat hun energie in verhouding tot hun massa weinig reden is om langzamer te gaan. En die energie ontlenen zij weer oa van de elektronen. Toegevoegd na 5 minuten: Natuurlijk heeft niet alles wat energie heeft beweging. Maar bij een foton is dat wel zo. Hoewel je het door te 'koelen' nog redelijk stil kunt zetten.

Het is niet alleen licht dat beweegt, maar ook energie en informatie (een lichtdeeltje of foton bevat energie); ook magneetvelden etc bewegen met de snelheid van het licht. Als licht niet zou bewegen, zou er dus helemaal niets bewegen. De vraag is dan, of er wel iets kan bestaan (of, praktischer gezegd, of je wel iets kunt waarnemen), als er niets beweegt. Kortom, als er iets bestaat, kan het ook bewegen -anders kan het geen informatie uitwisselen. Dus licht beweegt, omdat het bestaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100