Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Parallel of serie geschakelde lampjes, wat is zuiniger ?

Wanneer zijn twee lampjes energiezuiniger. Als deze aan een accu worden aangesloten met een weerstand, (of 2 weerstanden indien parallel); serie of parallel geschakeld? Ik wil dat mijn accu zo lang mogelijk meegaat in de schakeling.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
766

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Een lampje verbruikt vermogen; dat is niet te vermijden, dus als het aantal lampjes gegeven is, is het verbruikte vermogen ook gegeven. Of ze in serie of parallel staan maakt niet uit: als elk lampje het voorgeschreven voltage en de voorgeschreven stroomsterkte krijgt, verbruikt dat lampje het bijbehorende vermogen.

Een weerstand verbruikt ook vermogen. Namelijk: de spanningsval over de weerstand, vermenigvuldigd met de stroom die door de weerstand loopt. Aangezien beide groter zijn dan nul, verbruikt een weerstand een bepaald vermogen.

Dat betekent dat elke schakeling met twee lampjes PLUS één of meer weerstanden altijd méér vermogen zal opnemen dan een schakeling met alleen de twee lampjes.
 
(Lees meer...)
Cryofiel
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding