Wat verander er in de chemische samenstelling van spuitwater bij het opendraaien?

Na openen van een fles prikwater ontstaan er belletje. Maar verandert het opendraaien van de fles ook de chemische samenstelling van de inhoud? Zo ja, hoe ziet die chemische formule er dan uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

CO2 in water neemt deel aan volgend evenwicht: CO2 + 2 H2O <--> H3O+ + HCO3- Wanneer je de fles opendraait ontsnapt er CO2 en zal het evenwicht naar links verschuiven. De pH zal dus stijgen. Op zijn beurt vormt bicarbonaat een evenwicht met carbonaat: HCO3- + H2O <--> H3O+ + CO3-- Aangezien er in het vorige evenwicht veel H3O+ is ontstaan zal ook deze reactie naar links verschuiven. Echter zal de pH van het water voor het ontsnappen van de CO2 al zo laag zijn dat er de hoeveelheid carbonaat aanwezig in het water verwaarloosbaar is en dus is ook deze 2de reactie verwaarloosbaar. Indien er in het water andere zwakke zuren of basen aanwezig zouden zijn met een zuurconstante die wel dichter bij de pH van het water ligt zouden deze natuurlijk wel een niet verwaarloosbaar effect ondervinden van de pH-stijging.

In spuitwater zit CO2 opgelost in water. Dat heeft dan diwaterstofcarbonaat (H2CO3) gevormd. Bij het opendraaien ontsnapt de CO2 waarna er H2O overblijft. Ja, dat noemen we water.

Wanneer je de fles (ik ga uit van mineraalwater) opent, zal inderdaad CO2 ontwijken wat vooral een fysisch proces is (een gas ontwijkt uit de vloeistof waarin het is opgelost). De hoeveelheid CO2 per liter zal dalen. Mineraalwater bevat naast opgelost CO2 nog veel andere stoffen, vooral zouten in oplossing -- je kunt misschien beter van ionen spreken -- waarvan er enkele zeker CO2 zullen vasthouden. Dus zal altijd wel wat CO2 in oplossing blijven. De enige manier om alle CO2 uit je water te verwijderen als je dat zou willen, is langdurig koken. Wat de chemische kant van de zaak betreft, is CO2 opgelost in water wel beschreven als H2CO3, het probleem is alleen dat nog nooit iemand heeft aangetoond dat H2CO3 echt bestaat. Dit is een theoretische stof die vooral wordt gebruikt om chemische reactievergelijkingen te kunnen opschrijven. Wel zal de zuurgraad van je mineraalwater veranderen, en de pH ervan zal (uiterst licht) stijgen -- CO2 wordt beschouwd als zuur oxide, wanneer de hoeveelheid in je mengsel daarvan afneemt, zal het dus ietsje minder zuur worden. De ionen die je doorgaans in prikwater aantreft zijn: Na+, K+, Mg++ en Ca++ als anionen en SO4--, Cl- als anionen. Natuurlijk bevatten diverse mineraalwaters nog andere ionen. De CO2 vind je veelal terug, beschreven als H2CO3 maar vaak ook als HCO3-. Toegevoegd na 1 minuut: sorry voor de fout, SO4-- en CL- en HCO3- zijn de kationen!!

Er verandert niets in de chemische samenstelling; het openen is een natuurkundig proces. Alleen de mengverhouding water/CO2 verandert. En dat kun je terugdraaien door er weer CO2 in te stoppen (met de juiste apparatuur). Als het een chemische reactie was zou dat terugdraaien niet kunnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100