Welke stoffen en materialen schermen radioactieve straling goed af en hoe doen ze dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat lood goede bescherming biedt tegen gammastraling worden loden omhulsels vaak gebruikt om radioactieve bronnen veilig te bewaren. Waarschijnlijk door hun massadichtheid kunnen zij goed straling tegenhouden.

Wie met radioactieve stoffen omgaat, moet zich op een effectieve manier beschermen tegen straling en tegen besmetting. Hiervoor gelden een aantal belangrijke principes. • De duur van de blootstelling Hoe korter de blootstellingstijd, hoe kleiner de stralingsdosis, hoe kleiner de kans op beschadiging van de lichaamscellen. • De afstand tot de bron Hoe groter de afstand tot de radioactieve bron, hoe kleiner de stralingsdosis, hoe kleiner de kans op beschadiging. • Afscherming en insluiting Hoe dikker de afscherming, hoe minder straling er doorheen kan dringen. De keuze van het juiste materiaal is bepalend voor een goede afscherming. Water, glas, lood, beton en veel andere materialen schermen straling doeltreffend af. Door radioactieve stoffen in te sluiten, gaan we de verspreiding ervan tegen. De keuze van aangepaste beschermingskledij en maskers beperkt het risico op besmetting. De mate waarin tijd, afstand, afscherming en insluiting belangrijk zijn, hangt onder meer af van de aard en de intensiteit van de straling waaraan een individu blootgesteld wordt.

Bronnen:
http://www.niras.be/sites/default/files/Ra...

Geen, om de eenvoudige reden dat radioactieve straling niet bestaat! Ik ga ervan uit dat je ioniserende straling bedoelt. Als het echt om stoffen en materialen gaat dan geldt daarvoor materialen met een hoge dichtheid. Veel gebruikt zijn: - Lood - Beton - Water (extra voordeel bij radioactieve splijtstof: werkt als koelmedium). Afschermen met materialen is echter maar 1 van de pijlers van het ATA-principe, de andere 2 zijn: Tijd van blootstelling beperken en Afstand houden. Bedoel je echter radioactiviteit dan is de manier van bescherming afhankelijk van het radioactieve nuclide. In de meeste gevallen is de huid dan de eerste bescherming (ook tegen een deel van de ioniserende straling trouwens) je handen kan je wassen wanneer deze besmet raken/blijken. Bij een hoge besmettingsgraad zijn echter bijkomende beschermingskledij en handschoenen vereist. Gaat het om blootstelling aan gasvormig radioactief jodium dan heb je ook ademhalingsbescherming nodig zoals een volgelaatsmasker met koolstoffilter. Bij radon is een stoffilter aangewezen (voor de vervalproducten). Radioactief radon is trouwens dichterbij dan je denkt. Elke huiskamer zit er vol van. De beste bescherming ertegen is dan regelmatig verluchten, moderne huizen zijn gewoon te goed geïsoleerd, 1 van de redenen dat de gemiddelde blootstelling aan ioniserende straling de afgelopen eeuw is verdubbeld!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100