Waarom hebben microgolven van GSM's niet zo'n schadelijke invloed op de mens als microgolven van een magnetron?

Ik weet hoe microgolven binnen het elektromagnetisch spectrum passen en hoe de microgolven van magnetron gepolariseerde moleculen (zoals water) mee later resoneren op die golf waardoor er frictie en dus warmte ontstaat. Ik snap alleen niet waarom dit niet gebeurt bij het gebruik van een GSM aangezien die bijna op dezelfde frequentie werken. En daarbij waarom dit niet gebeurt bij andere frequentie elektromagnetische straling aangezien deze ook de elektrische en magnetische veldeigenschappen hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De microgolven van mobieltjes hebben inderdaad vrijwel dezelfde frequentie als de microgolven van een magnetron. Daarom hebben ze ook dezelfde invloed op de mens. Het verschil zit hem in de intensiteit. Microgolven van een mobieltje hebben een intensiteit van milliwatts. Microgolven van een magnetron hebben een intensiteit van enkele honderden watts. Beide hebben hetzelfde effect: ze warmen je op. Maar een mobieltje is ruwweg 100 duizend keer zo zwak als een magnetron. Dat betekent dat je door een mobieltje ook zo'n 100 duizend keer minder wordt opgewarmd dan door een magnetron. Dat verschil is zo groot dat de opwarming door de zon, of door een warm bad, of door te sporten, al veel groter is dan de opwarming door een mobieltje. De opwarming door een magnetron is natuurlijk nog weer groter dan deze voorbeelden, en dat is nu precies de reden waarom je je hand niet in een werkende magnetron moet houden.   Toegevoegd na 3 minuten:   Ik zie nu dat je ook vraagt naar andere vormen van straling. Die andere vormen van straling warmen je in principe ook op. Ook hier is het een kwestie van intensiteit. De radiostraling van radio- en televisiezenders is bijvoorbeeld zo enorm zwak dat de opwarming die jij daardoor ondervindt niet eens meetbaar is. Ook golven van een veel hogere frequentie warmen jou op. Neem bijvoorbeeld licht. Je kent waarschijnlijk wel de infraroodlamp - die infrarode straling warmt jou merkbaar op, althans, als de intensiteit van de infrarode straling hoog genoeg is. Ook röntgen- en gammastraling warmen je op, alleen die stralingsvormen zijn ioniserend. Dat betekent dat ze je niet alleen opwarmen, maar dat ze ook wat moleculen kapotslaan - en dat is niet zo gezond voor de mens, zeker niet als het om DNA-moleculen gaat.  

Microgolven van een magnetron zijn niet schadelijk. Ze blijven namelijk netjes binnen het oventje. Microgolven van een GSM warmen ook water op, maar met een intensiteit van een miljoenste van de intensiteit van een magnetron. Daar merk je dus niets van. (Net zo min als van de magnetron dus.)

Volgens mijn kennis speelt dat hysterese-effect (lus) in principe bij alle e m golven maar bij hoge frekentie wordt de hysterese-lus veel vaker doorlopen, dus ontstaat ook meer warmte-effect. Alleen, de amplitude van de golf is ontzettend veel lager, dus de lus (oppervlak daarvan is evenredig warmteproductie) dus ook heel veel kleiner en daarom veel kleiner warmte-effect

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100