Is er een vaste rekenmethode om de kooktemperatuur van een molecuul te herleiden van de kooktemperatuur van hun moleculen?

De kooktemperatuur van water is bijv. 100 C maar zijn bestanddelen waterstof en zuurstof hebben respectievelijk −252,9 en −182,9. Ik vraag me dan af hoe dat kan en of er soort rekenmethode of logaritme is die je kunt gebruiken om deze kooktemperaturen van allerlei moleculen af te leiden uit hun atomentemperaturen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan je zo niet zeggen. Ligt aan de verbindingen binnen de moleculen en ook tussen de diverse moleculen. Voorbeeld: 1,3-butadieen (C4H6) heeft als kookpunt -4.4 graden C Cyclobuteen (C4H6) heeft als kookpunt +2 graden C. Wel kan je als vuistregel aanhouden dat grotere moleculen een hoger kookpunt hebben, maar zoals je al bij het kleine molecuul water (3 atomen) ziet in vergelijking met de C4H6 hierboven zegt dat niet alles.

Die vaste rekenmethode is er niet. Wel kun je zeggen dat polaire stoffen een hoger kookpunt zullen hebben dan apolaire stoffen, eenvoudigweg omdat de moleculen van polaire stoffen (de ene kant van het molecuul is +, de andere kant is - geladen) elkaar een beetje vasthouden zoals magneetjes dat doen. Om die kracht te verbreken is extra energie nodig en daarom is het kookpunt van water (H2O) uitzonderlijk hoog, 100 C, voor een dergelijk klein molecuul. Ethanol (ethylalcohol, C2H5OH) is minder polair dan water (maar nog steeds niet geheel apolair) en kookt bij 78 C. Pentaan (C5H12) is echt apolair, en kookt bij 36 C. Ik hoop hiermee aangetoond te hebben dat niet alleen de grootte/ het gewicht van een molecuul belangrijk is maar dat de 'aantrekkingskracht' van moleculen onderling heel belangrijk is.

Bronnen:
Chemiekaarten 12e druk 1997. uitgave van...

Dat dat niet kan valgt al uit de kooktemperatuur van Koolstof, (Grafiet) 4872°C Dan zouden er al geen gasvormige KoolWaterstoffen (aardgas en zo) bestaan. In de bijlage een grafiek met enkele kookpunten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100