Hoe ontstaat blauwzuurgas?

Laatst hebben we op me werk een hele stukken van de gasleidingen moeten vervangen omdat er een mof van een kabel lag te smeulen tegen de gasleiding (PVC/CPE) en er blauwzuurgas in de leiding terecht was gekomen.
Waarmee ontstaat dit nog meer? En in hoeverre is dit schadelijk voor de gezondheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Blauwzuurgas is waterstofcyanide gas. Zeer gevaarlijk en heel snel dodelijk. Het ruikt heel licht naar amandelen (in amandelen zit ook een kleine hoeveelheid cyanide). In de grond kan cyanide aanwezig zijn. Zodra er iets tegen de leiding loopt te smeulen, kan er dus blauwzuurgas ontstaan. Dit is bijvoorbeeld ook in Amsterdam gebeurd, op oude (gas)fabrieksterreinen. http://www.bodem.info/?id=3928 Waterstofcyanide wordt op industriële schaal geproduceerd, omdat het met metalen eenvoudig complexen vormt. Het wordt bijvoorbeeld aangewend om goud te extraheren uit bepaalde ertsen: Verder wordt waterstofcyanide gebruikt bij de synthese van adiponitril en acetoncyanohydrine, beide tussenproducten bij de productie van kunststoffen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcyanide#Toepassingen In hoeverre is dit dus gevaarlijk? Zoals ik al zei, cyanide is zéér gevaarlijk en heel snel dodelijk. In films zie je dat men van dit soort pillen doorbijten als mensen gevangen worden. Ze beginnen dan te schuimbekken. In de praktijk zal dit niet zo gebeuren, maar het cyanide verstoort wel degelijk de werking van de mitochondrieen (de dingen in je cellen die voor de energiehuishouding zorgen). Gemakkelijk en enigzins politiek incorrect, je stikt op celniveau. Echter moet je je niet al te veel zorgen maken. Nee, cyanide in de leidingen is absoluut niet goed, maar over het algemeen zijn de waarden zo laag dat er niet direct gevaar heerst. Er moet wel wat aan gedaan worden, dat zeker, maar je zal niet direct omvallen.

Het is een anorganische (chemische) verbinding van waterstof, koolstof en stikstof ; drie stoffen die alomtegenwoordig zijn, en dus makkelijk een reactie met elkaar kunnen aangaan als de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn, Het wordt van nature gemaakt door verschillende soorten planten en algen. Ook in mest (mestgas) bij biogasinstallaties kan blauwzuur voorkomen / ontstaan. Ook kan het ontstaan doordat chemisch afval of plastic wordt verbrandt. In jou geval is er zo te zien sprake van het verbranden van een chemisch product; de vermoedelijk plastic of rubberen mof. Smeulen is verbranden. Blauwzuurgas is zeer schadelijk voor de gezondheid. Zowel een acute vergiftiging door een hoge dosis als een chronische vergiftiging door langdurig kleinere doses kan levensbedreigend zijn.

Bronnen:
http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.ph...
https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&es...
https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&es...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100