Is koolzuur in gasvorm hetzelfde als Co2 en dus schadelijk?

Koolzuur wordt als vloeibaar middel in gasvorm omgezet en zo vermengd met water of frisdrank. Maar is het koolzuur als gas niet hetzelfde als Co2? En waarom wordt het dan nog steeds gebruikt als het bekend staat om zijn schadelijkheid tegenover het milieu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Koolzuur wordt vaak als synoniem voor CO2 gebruikt maar strikt genomen moet je voor CO2 de term koolzuurgas gebruiken. Met koolzuur wordt het product bedoeld dat ontstaat als je koolzuurgas in water oplost: H2CO3 ofwel diwaterstofcarbonaat. De reden waarom het in frisdrank wordt toegepast is omdat het de smaak en daarmee de verkoop oppept. Veel frisdranken zouden zonder koolzuur niet verkopen. De schadelijke effecten voor het milieu ontstaan niet in de eerste plaats door toepassing in frisdrank maar door verbranding van fossiele brandstoffen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolzuur

Ja, koolzuur en CO2 is hetzelfde. CO2 is namelijk als een zuur te beschouwen, wanneer het in water komt reageert het als zwak zuur en wel als volgt: CO2 + 2 H2O <--> H3O+ + HCO3- CO2 in bruiswater of frisdrank zit onder druk in het water zodanig dat het naar een evenwicht streeft en uit de frisdrank 'bruist' ipv gewoon aan de atmosfeer te ontsnappen. Op zich is het gebruik van CO2 in frisdrank niet schadelijk, want er wordt CO2 voor de frisdrank gebruikt, het is niet zo dat deze CO2 hier speciaal voor geproduceerd is als in: de CO2 was voorheen ook reeds als CO2 aanwezig. Behalve voor het milieu is CO2 pas schadelijk voor de gezondheid vanaf een bepaalde concentratie. Die concentratie zal sneller bereikt worden door de CO2 die wordt uitgeademd in een slecht verluchte ruimte dan door de CO2 die uit frisdrank de atmosfeer in gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100