Hoe moet je een mengsel van zand en zout van elkaar scheiden?

Ik ken de methode van indampen al. En ik wil graag een andere scheidingsmethode weten. Kunnen jullie mij daarmee helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zand en zout hebben verschillende smeltpunten, zout (natriumchloride) 810 graden Celsius en zand (in de vorm van siliciumdioxide) 1710 graden Celsius. Helaas is zand geen zuiver SiO2, maar bevat tal van andere stoffen zie WikiPedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zand en heeft derhalve niet één smeltpunt. Bovendien ontleden sommige bestanddelen (bijvoorbeeld calciumcarbonaat) als je ze boven 801 graden Celsius (smeltpunt van zout) zou verhitten, dus splitsing door verhitting op basis van de verschillen in smeltpunt is niet zo'n goed idee. Een ander oplossing is het gebruik maken van het verschil in soortelijk gewicht (dichtheid), zout = 2,17 en kwarts (het hoofdbestanddeel van zand) = 2,65 kg per kubieke decimeter. Ik ken geen vloeistof met een dichtheid daartussenin waarin zout dus drijft (en er niet in oplost!) en kwarts zinkt. Derhalve is het gebruik van water als oplosmiddel voor NaCl de enige zinnige oplossing, maar daar was je zelf al achter gekomen.

Als je aan het mengsel van zand en zout wat water toevoegt kan je het gemakkelijk door middel van een trechter en een filterpapiertje filtreren. Het zand blijft dan achter in het filterpapiertje. Dan hou je nog water met daarin zout opgelost over, als je de oplossing verwarmt tot 100 C verdampt al het water en blijft het zout over want zout verdampt niet. Toegevoegd na 8 minuten: Verschillende scheidingsmethoden zijn bijvoorbeeld: - zeven - destilleren - extraheren - indampen - adsorberen - absorberen - centrifugeren - chromatograferen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100