Kan een vulkaan zich verplaatsen?

Een vulkaan spuwt veel lava waardoor het landschap veranderd.
Kan het ook gebeuren door die verandering na bijvoorbeeld 50 jaar de vulkaan 100 meter verderop uitbarst door de verandering van het landschap.
Of blijft een vulkaan altijd uitbarsten op dezelfde zwakke plek in de aarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vulkaan zelf kan zich niet (meer) verplaatsen. Wel kan dezelfde bron van de vulkaan zich elders in die omgeving manifesteren en daardoor een nieuwe vulkaan doen ontstaan.

Ja geen enkel probleem ik verwijs even na mijn antwoord van enige dagen geleden over de vulkaan in de waddenzee, die heeft eerst op de evenaar gelegen. De platen verplaatsen zich namelijk. http://www.goeievraag.nl/vraag/diep-nederland-graven-magma.48548 de link in de vraag beantwoord alles.

Bronnen:
http://www.cbs-debrug.nl/vulkanen.htm

Nee... Een vulkaan ligt op een breuk in de aardkorst... De hele breuk kan gaan spuwen... Maar daar waar de weerstand het laagste is, zal het doorbreken... Een vulkaan spuwt, maar dan wordt de weerstand tot uitbreken groter, omdat daar zich een berg gevormd heeft... Dus dan is de kans dat het magma een uitbraak elders heeft groter vanwege weer de lagere druk... Hij verplaatst zich niet maar de uitbraken wel... Ja die 100 meter verderop is heel juist, dat gebeurt, maar zonder te verplaatsen van die vulkaan...

Het magma zal altijd de weg van de minste weerstand kiezen, dus als bijvoorbeeld het ene kanaal wordt geblokeerd zoekt het magma zijn weg wel via een andere plek. Bovendien verschuiven de aardkorsten maar de plek opzich waar het magma bovenkomt niet echt als de weg niet geblokeerd raakt. Kijk maar naar de eilandengroep hawai. Deze bestaat uit allemaal vulkanen op 1 lijn. De aardkorst vershuift als een lopende band dus het magma komt dan steeds een stukje verder boven als het land is doorgeschoven. Als ze zijn doorgeschoven zullen ze dus waarschijnlijk ook niet meer uitbarsten daarna, net als de vulkaan in de waddenzee ( leuk weetje trouwens nooit geweten namelijk dat wij ook een vulkaan hadden in nederland)

Bij Hawaï bijvoorbeeld zit een hotspot. De aardschol schuift daar overheen. Zodoende zie daar dat daar steeds weer nieuwe vulkanen op een andere plek verschijnen. (Ongeveer in een rechte lijn - hoe recht precies, weet ik niet.)

Een vulkaan verplaatst zich niet, maar is een vast punt op de zwakste plek van een aardbreuk. Het kan zijn dat er op die breuk een nieuwe vulkaan ontstaat omdat daar een nog een zwakkere plek ontstaat. De Hawaii eilande zijn allen vulkaaneilanden. Het bijzondere is dat de eilanden zich zo'n 3 cm per jaar verplaatsen t.ov. de hot spot. Daarom zijn een aantal vulkanen z.g. dood. Maar de hot spot ligt gewoon op een andere plek en kan opnieuw tot uitbarsting komen. Er zal dan een nieuw eiland onstaan of het bestaande eiland wordt uitgebreid. Maui b.v. bestaat uit twee aan elkaar gegroeide vulkanen waarvan de beroemste de Haleakala, wat huis onder de zon betekent. Zeer de moeite waard om die oudste en grootse slapende vulkaan ter wereld te bezoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100