fiets je "harder" met een hoge of lage luchtdruk?

Fiets je sneller/gemakkelijker met een hoge of lage luchtdruk? Het lijkt mij makkelijker om te fietsen in de zomer, klopt dit ook, waar ligt dat dan aan, of lijkt dat maar dat je harder/gemakkelijker in de zomer fietst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lage luchtdruk, betekent meer luchtdichtheid dus minder weerstand, dus fiets je harder.

Ik ga even uit dat je band gewoon opgepompt is en dat je bedoelt dat je in een hoge buitenluchtdruk / lage buitenluchtdruk fietst. Met lage luchtdruk heb je minder luchtweerstand, je band is harder en geeft dus minder wrijvingsweerstand. Je fietst dan dus gemakkelijker. Het tweede gedeelte van de vraag, waarom merk je daar dan niets van, zal meer aan het weer liggen. Een lage luchtdruk brengt ook meestal slechtere weersomstandigheden met zich mee. Het regent, misschien sneeuwt het wel, het kan waaien. Dit zijn allemaal factoren die de weerstand behoorlijk omhoog brengen (hetzelfde idee waarom je in de winter ook meer brandstof verbruikt met de auto, ook als je geen banden wisselt). In de zomer is het overigens ook vaker windstil, merk je enorm bij het fietsen. Voor de fiets komt er wellicht ook het psychologische effect bij. Slecht weer, kortere dagen, de gezonde winterdepressie... Dit zijn zaken waardoor je wellicht minder krachtig voelt. 's Zomers mooi weer, iedereen vrolijk, barstensvol energie, even een rondje Ijsselmeer fietsen, het gaat gewoon gemakkelijker.

Een excessief verschil in luchtdruk bij verschillende weersomstandigheden is 6%. Zowel 's zomers als 's winters kan de luchtdruk laag of hoog zijn. Volgens mij is je indruk verbeelding. Je merkt het niet. Als je op grotere hoogten bent bv 1500 m. is het verschil in luchtdruk al 15%. Dat zul je merken, mede doordat het zeg maar van de ene op de andere dag kan zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100