Waarom lukt het om met een natriumchloride-oplossing chloorgas te maken?

Volgens wikipedia kan chloorgas bereid worden door de elektrolyse van een natriumchloride-oplossing. Volgens tabel 48 uit binas kom ik zelf uit op H2O als sterkste reductor en niet Cl-. Waarom vindt de halfreactie 2 Cl- -> Cl2 + 2e- dan toch plaats?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een oplossing van keukenzout ( natriumchloride ) waar je elektrolyse op los laat heb je te maken met een anode en een kathode. De kathode is negatief, de anode positief. Natriumchloride opgelost in water splitst zich in Na+ en Cl-, positief trekt negatief aan en andersom dus natrium gaat naar de kathode en neemt daar een elektron op waarna het element natrium wordt gevormd. Natrium in water ontbrand onmiddellijk, wordt natriumoxide en uiteindelijk natronloog. Chloride gaat naar de anode, staat een elektron af en wordt chloorgas. Chloorgas in water lost grotendeels op en wordt hypochlorig zuur (HClO- ). In de oplossing wordt dan dus natronloog en hypochlorig zuur gevormd, uiteindelijk wordt dat chloorbleekloog.

Bronnen:
http://www.druppelwater.nl/node/10

In tabel 48 staan de reductoren gerangschikt in volgorde van reductorsterkte. Bij ELECTROLYSE is er één deeltje waarvoor deze niet klopt en dat is Cl-. Als de reductoren H2O en Cl- bij de positieve elektrode aanwezig zijn, reageert als eerste de reductor Cl-. Volgens tabel 48 zou je dat niet verwachten, deze uitzondering moet je onthouden.

Bronnen:
https://www.scholieren.com/verslag/samenva...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100