Waarom beweegt de koffie in mijn kopje?

Ik keek naar mijn kop koffie die voor me staat op tafel. En ik zie dat er allemaal kleine bubbeltjes in zitten. En ze bewegen allemaal een andere kant op.

Mijn vraag is dus waarom beweegt de inhoud van mijn kop koffie ook al staat het stil op m'n tafel?
Komt het door dat de koffie heet is?
Omdat de aarde beweegt?
Of misschien omdat er een lepeltje inzit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Warmte stijgt en koude zakt. De bovenste laag zal afkoelen door de lucht en zal daardoor naar beneden zakken en de warmere koffie komt naar boven. Dit is een cyclus die door gaat totdat er een evenwicht is in de vloeistof wat betreft de warmte.

3 redenen: 1. de temperatuursverschillen veroorzaken bepaalde stromingen in de koffie (c andere antwoorden) 2. je hebt de koffie ooit op het tafel gezet en er dus mee bewogen. In de vloeistof duurt het lang eer de wrijvingen die deze stroming veroorzaakt de vloeistof tot stilstand brengen. In een emmer zie je dat beter. Vul maar eens een emmer met water en laat 'm dan 10 minuten staan. Voeg er daarna een beetje kleurstof aan toe. Je zal zien dat het water nog altijd in het rond aan het stromen is van het vullen van die emmer. 3. Water en waterige oplossingen (zoals koffie), staan nooit volledig stil. De moleculen bewegen continu door elkaar, de gemiddelde snelheid waarmee ze dat doen bepaald wat wij de temperatuur noemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100