is het afhankelijk van de temperatuur hoe een neutron uiteen valt?

Een neutron is ontstaan door 3 quarks. Maar een vrije neutron kan uiteen vallen in een proton en elektron. Wordt de uitkomst alleen bepaald door de temperatuur? En volgt hieruit dus dat een elektron ook een quark is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een neutron valt niet uiteen. Het 'vervalt' naar een proton. Volgens de huidige wetenschap is het verval van een neutron niet afhankelijk van de temperatuur. Maar wie weet wat we in de toekomst nog allemaal ontdekken. Een neutron heeft een halveringstijd van 10 min. Deze beschrijft de kans dat een neutron vervalt naar een proton. Bij voldoende neutronen weet je dus dat je na 10 min bijvoorbeeld de helft overhoudt en na 100 min 1/1024ste. Een neutron bestaat uit een 2 down-quarks en 1 up-quark. Wanneer dit vervalt naar een proton verandert er 1 down-quark in een up-quark. En rara, dan krijg je een proton dat bestaat uit 1 down-quark en 2 up-quarks. Bij dit verval onstaat er een elektron (want anders blijft de elektrische lading niet neutraal), in de vorm van beta-min-straling, en een anti-neutrino.

Nee, kernreacties, en dus ook het verval van een neutron, hebben niets met temperatuur te maken. Dat is een toevalsproces. En nee, een elektron is géén quark.

Hoe heter de neutronen, hoe sneller ze bewegen, daardoor lijkt het voor ons als waarnemers dat hoog energetische (erg snel bewegende) neutronen wat langzamer vervallen. In hun eigen "timeframe" is de gemiddelde vervalduur constant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100