Kan een tennnisbal harder vallen dan z'n maximale valsnelheid ?

Mijn broer denkt dat als je een tennisbal naar beneden smashed (bijvoorbeeld van een hoog gebouw) de valsnelheid groter kan zijn dan wanneer je 'm laat vallen (en alleen zwaartekracht en wrijving invloed hebben)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Als je een bal een klap geeft met je racket geef je eenmalig een bepaalde snelheid. Zou je de bal vanaf 1 meter hoog, omhoog slaan dan komt die bal op een bepaalde hoogte, bv 25 meter. Sla je je de bal om laag met diezelfde kracht, dan heeft de bal bij het raken van de grond dezelfde valversnelling dan alsof hij van 25 meter omlaag valt (dit is met natuurkundige formules eenvoudig aan te tonen). De bal komt echter vanaf 1 meter hoogte en heeft dus een hogere valversnelling. Je kunt die hogere valversnelling ook zien: als je een bal smasht dan stuitert die hoger op (ondanks het verlies van energie door het stuiteren). De enige energie die een bal heeft voordat hij de grond raakt is de snelheid, en dus is de snelheid groter geweest.

Nee dat kan niet... De wrijving van de lucht maakt de snelheid maximaal en hoger kan die niet komen... Als je naar beneden smahst dan bereikt hij die maximale snelheid erg snel en als je die loslaat bereikt de tennisbal die na langere tijd, maar de snelheid zal gelijk aan elkaar worden als de flat hoog genoeg is... De uiteindelijke snelheid is niet van de beginsnelheid afhankelijk...

Ja dat kan. Je voegt er een flinke portie kracht aan toe die groter kan zijn dan de tegenkracht van de wrijving van de lucht. Als dat maar genoeg is en het pad niet te lang, zal de tennisbal de grond raken met een grotere valsnelheid dan wanneer je hem laat vallen. Als je een tennisbal op een raket monteert, kan hij ook sneller dan de valversnelling. Toegevoegd na 54 seconden: Dit alles staat ook beschreven in de reacties hierboven, ik wil het alleen nog even duidelijk bij de antwoorden zetten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100