Hoe maak je zuurstofvrij water en hoe maak je zuurstof verzadigd water?

Temperatuur moet constant blijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zuurstofvrij maken kan op diverse manieren: 1. je borrelt er een zuurstofvrij gas door. Zuurstof zal zich volgens een evenwicht willen verdelen over de waterfase en de gasfase en zo langzaam volledig uit het water verdampen. 2. Chemicaliën toevoegen die zuurstof verbruiken, zoals natriumsulfiet. Dan zijn er ook nog manieren die niet aan jou voorwaarde voldoen dat de temperatuur constant moet blijven: 3. Het reservoir waarin het water zit luchtledig zuigen. Dit is vergelijkbaar met de eerste methode aangezien het evenwicht zich zal willen herstellen en zuurstof zal verdampen om naar de gasfase te gaan. Het probleem is echter dat ook water zal verdampen en daardoor het water zal afkoelen, in het slechtste geval tot 0,01 °C. Mogelijke oplossing: het water tijdterwijl verwarmen. 4. Verwarmen zodat de oplosbaarheid minder wordt. Uiteraard blijft de temperatuur dan ook niet constant. Geen oplossing. 5. Stoom doorborrelen, die stoom neemt ook weer zuurstof in de gasfase op en een deel ervan zal condenseren waardoor ook de temperatuur zal stijgen. Oplossing: tegengaan door het geheel weer in een koelbad te zetten. Maar dan krijg je in feite een gelijkaardige werking als methode 1: het zuurstofvrije gas is hier dan stoom. Met zuurstof verzadigd water kan ook op diverse manieren: 1. Je borrelt er 100% zuurstofgas door. (geen lucht, dit bevat slechts 21% zuurstofgas en zo krijg je dus nooit verzadigd water). 2. Chemicaliën toevoegen die zuurstof produceren, denk aan de ontleding van waterstofperoxide. 3. Waterplanten in het water zetten en dan zorgen dat de planten meer zuurstof produceren dan er uit het water verdampt om het terug in evenwicht te krijgen met de atmosfeer. Dit doe je door voor voldoende licht, CO2 en andere plantenvoedingsstoffen te zorgen. Je weet dan dat het water verzadigd is aan zuurstof als je zien dat zich zuurstofgasbellen op de plantenbladeren vormen.

* Zuurstofvrij water: laat stikstof door borrelen; er zal altijd een klein gedeelte zuurstof aanwezig blijven. * Water verzadigen met zuurstof: laat zuurstof door borrelen.

Zuurstofverzadigd heeft een beetje een dubbele betekenis. Bij 100% zuurstof onder atmosferische druk of bij 21% zuurstof onder atmosferische druk wordt allebei 100% verzadigd genoemd. In de praktijk bedoelt met meestal verzadigd aan atmosferische lucht, dat is dus een 5 keer lagere concentratie, in de grootteorde van 10 ppm bij kamertemperatuur. Je kunt 100% verzadiging bereiken door intensief te beluchten met lucht of te beluchten met pure zuurstof. Zuurstofvrij gebeurt met MangaanChloride en een overmaat aan NaOH. Er slaat dan Mangaanhydroxide neer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100