Waarom is water/voedsel/Oxygenium zo belangrijk voor leven?

Het is heel simpel: We hebben Water (H2O) Voedsel en Oxygenium (Zuurstof) Nodig. Maar waarom hebben we nou water, voedsel en oxygenium nodig? Net als alle dieren en planten. Wat maken die drie stoffen het zo essentiel voor leven op aarde en is het mogelijk op andere planeten om te wonen?

Toegevoegd na 39 seconden:
Met die stoffen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor alle stoffen in het lichaam geldt dat de energie die de elektronen aan de kern binden de juiste waarde hebben om te zorgen voor bindingen tussen de atomen. Ook speelt daarbij mee het aantal bindingen tussen de atomen, en de ruimtelijke configuratie die de atomen kunnen vormen. Over zuurstof. Zuurstof is zo "happig" op elektronen dat er veel energie vrij komt als hij ze te pakken krijgt. Die energie kan gebruikt worden voor veel andere chemische reacties, die weer nodig zijn voor cel opbouw, groei, zien, horen, spierarbeid, denken. Water is heel belangrijk als oplosmiddel voor al die chemische stoffen. Daardoor kunnen stoffen zich ten opzichte van elkaar verplaatsen, zodat ze met elkaar kunnen reageren. Zonder water zou de hele zaak een vaste stof zijn, zonder mogelijkheid te reageren, anders dan de buurmoleculen. Over water. Water is als oplosmiddel zoveel beter dan stoffen als aceton, olie, etc. omdat watermoleculen polair zijn. Dwz dat ze een plus- en en min-kant hebben. Daardoor manipuleren ze de andere moleculen als het ware. Dit in het kort. Voor meer uitleg zijn er tienduizenden pagina's scheikundeboeken.

Zuurstof en voedsel hebben we nodig voor energie, zuurstof is nodig voor verbranding dus ook voor de verbranding van voedsel. Uit deze verbranding halen wij energie. Water hebben we nodig omdat we voor een groot deel uit water bestaan en we uitdrogen als we geen water toe blijven voegen (aangezien we ook weer water verliezen) En om te leven op andere planeten zijn er nog wat meer eigenschappen vereist zoals luchtdruk, zwaartekracht, temperatuur etc. Toegevoegd na 20 minuten: Het water hebben we nodig om de druk in onze cellen goed te houden. Waarom water? Dat komt omdat de celwanden in ons lichaam semi-permeabel zijn. Dit houd in dat onze celwanden gedeeltelijk moleculen naar binnen of buiten kunnen laten gaan. Alleen kleine moleculen kunnen door de semi-permeabele wand. H2O (water) is een klein molecuul, daarom dus water. Daarnaast is water ook een goed oplosmiddel en kan zo dus goed andere belangrijken stoffen in ons lichaam transporteren.

Het is niet zo heel simpel, want er zijn talloze manieren van stofwisseling waarvan bekende organismen gebruik maken. Het enige dat eigenlijk van belang is is dat de omgeving niet in thermodynamisch of chemisch evenwicht is. Als dat het geval is kan een enzym zijn kans grijpen. Water is een ideaal oplosmiddel, dat waarschijnlijke wel altijd een noddzakelijk ingredient is voor het leven. Zuurstofmoleculen zijn overigens giftig voor de meeste oude groepen van organismenen. Deze groepen hebben zich terug moeten trekken in oceaanbodems en modder om te overleven. Voedsel moet je eigenlijk onderverdelen in twee groepen, een gedeelte heeft te maken met energievoorziening, dat kan een chemisch proces zijn of een lichtfoton dat wordt ingevangen. De andere functie van het voedsel is de bouwstoffen van het organisme leveren. De bouwstoffen zijn simpelweg stoffen die hier op Aarde erg veel voorkomen, met uitzondering van aluminium en silicium.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100