waarom drijft het vet boven op de melk en zakt het niet naar beneden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bedoelt waarschijnlijk waarom het niet naar ONDER zakt. Het antwoord is dat melk grotendeels uit water bestaat. Het vet is lichter dan water en gaat dan bovenop de melk drijven. Het bovenste deel van verse volle melk is slagroom, daarin zit het meeste melkvet.

Dat is omdat vet lichter is dan water (het hoofdbestanddeel van melk). Het werkt net als een wip. De zwaarste persoon gaat naar beneden, de lichtste omhoog.

Dan is het niet gehomogeniseerd. Gepasteuriseerde melk wat algemeen verkrijgbaar is heeft dit niet. Een uitzondering is Chocomel e.a. wat wel gehomogeniseerd is maar toch moet schudden voor gebruik.

Vet heeft een lagere dichtheid dan melk. Melk bestaat grotendeels uit water en heeft een nagenoeg gelijke dichtheid. Dit betekent zoveel als dat een kubieke meter melk ongeveer evenveel massa heeft als een kubieke meter water. De reden dat vet drijft op water is dat het er niet in kan oplossen, hierdoor blijft het vet als een object boven op het water liggen, omdat het blok vet een lagere dichtheid heeft dan water verplaatst het, ongeacht de vorm van het blok, altijd meer dan haar eigen massa aan watermassa, dus blijft het drijven. Toegevoegd na 1 minuut: Ik had in de laatste alinea een punt moeten plaatsen tussen 'liggen' en 'omdat', dat was de leesbaarheid ten goede gekomen. Excuses.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100