waarom kookt water in een waterkoker sneller dan op gas?

ik ben nogal ongeduldig. vaak zet ik water in een waterkoker aan, en zodra dat kookt (binnen 2 minuten) dan gebruik ik dat kokend hete water om de andere dingen te koken die ik wilde koken. (rijst, pasta, aardappelen, groenten, etc) alleen voor eieren gaat die truuk niet op, omdat eieren kapot klappen als je er kokend water overheen giet.

men zegt dat het duurder is, water koken op elektriciteit. maar ik vraag het me af. want als ik dezelfde hoeveelheid op gas kook, ben ik vaak 10 minuten verder voordat het water kookt. en al dat gas dat langs de pan af gaat is toch ook verspilling?

maar mijn vraag gaat dus niet over de kosten. maar het WAAROM water in een waterkoker zoveel sneller kookt dan op gas.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt omdat het water rechtstreeks in aanraking komt met de hitte, het element dat het water tot het kookpunt breng hangt in het water. Op het gas, moet eerst de bodem van de pan verhit worden, pas daarna gaat de hitte door naar het water.

Buiten wat in het antwoord van Crea staat is een waterkoker meestal veel beter geïsoleerd waardoor er veel minder warmte verloren gaat tijdens het verwarmen dan de meer indirecte manier op een gasstel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100