Wat bestond er eerder ; licht of geluid ?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de ruimte zoals we die nu kennen is door het vacuüm geen geluid waarneembaar. Met die wetenschap zou het licht er dus het eerst zijn, tijdens de oerknal. Maar wat was er daarvoor? Dit is een vraag die niet te beantwoorden is,mmar wel een leuk onderwerp om over te discussiëren.

Vanaf het allereerste begin, vlak na de oerknal, waren er al fotonen (dus licht). Op dat moment waren er nog geen atomen (en dus al helemáál geen moleculen) gevormd die een medium konden vormen voor geluidstrillingen. (Licht kan zich verplaatsen in een vacuüm, geluid niet.) Dus licht was er het eerst.

Ik gaan voor geluid. om als voorbeeld het meest primitieve licht (vuur) te maken met bijvoorbeeld vuursteenje, Zal eerst het geluid van het tikkende vuursteentje er zijn. Toegevoegd na 27 minuten: Wat ik er mee aan wil geven, is dat geluid eenvoudiger dan licht te fabriceren is. De energie hoe die nodig is om licht op te wekken zal door enige vorm van vrijving opgewekt moeten worden.....En vrijving maakt geluid.....hoe zacht ook, en dus niet waarneembaar voor het menselijk oor......

Het begon toch met de Big Bang. En dat is geluid, althans dat zegt de naamgeving. Maar ik denk dat je toch Steve Hawking zelf moet vragen.

Het ligt aan de definitie van 'licht' en 'geluid'. In het begin was er de Oerknal. Dat was geen knal, zelfs geen explosie in de normale zin. Het was niet zo dat er 'iets' ontplofte en dat een hypothetische waarnemer die explosie van een afstandje zou kunnen bekijken. In plaats daarvan was de Oerknal het ontstaan van het heelal, inclusief het razendsnel toenemen van het volume van dat jonge heelal. Goed, hoe definieer je 'licht'? Als je 'licht' ziet als het aanwezig zijn van fotonen, dan was er ogenblikkelijk licht. Met het ontstaan van het heelal ontstonden namelijk ook fotonen. Nu werden die fotonen direct geabsorbeerd door de deeltjessoep (atomen, en dus normale materie, bestonden nog niet). Om daarna direct weer te worden uitgezonden. Het hele heelal was dus niet alleen een deeltjessoep, maar ook een lichtsoep. Een soort lichtgevende mist, maar *alles* was mist, je kon die mist niet van buiten bekijken. Als je 'licht' dus ziet als de aanwezigheid van fotonen, dan was er direct al licht. Zie je 'licht' als de mogelijkheid iets te zien, dan was er geen licht. Ook bij 'geluid' hangt het ervan af wat je daaronder verstaat. De normale definitie van 'geluid' is: zich door een medium voortplantende drukvariaties. Het medium was er: dat was de deeltjessoep. Drukvariaties waren er ook: dat zien we aan de 'nagloed' van de Oerknal, en het zijn die drukvariaties (het "geluid") die ervoor zorgden dat er sterrenstelsels zijn ontstaan. Ik zeg dus: als je 'licht' ziet als de aanwezigheid van fotonen, en 'geluid' als de aanwezigheid van zich door een medium voortplantende drukvariaties, dan zijn beide tegelijk ontstaan, direct vanaf het moment waarop de ons bekende natuurwetten voor het eerst van toepassing waren.  

Als er nog geen helal was voor de BIG BANG, dan was er ook nog geen medium waarin het geluid zich kon voortbewegen. Dus moet het licht er eerst geweest zijn. Maar de zelfde vraag is er over de kip en het ei. Op deze vraag kunnen we feitelijk niet antwoorden, omdat we gewoon niet weten wat er is gebeurd voor en tijdens de BIG BANG. We kunnen alleen maar gissen en veronderstellen. Alles is gebaseerd op wetten en regels die we voor waarheid nemen. Zo begint de relativiteitstheorie op wankele benen te staan, een wet waar bijna alles is op gebaseerd. Waarschijnlijk zullen binnen een x aantal jaren er andere ontdekkingen gedaan worden, die een omwenteling teweeg brengen ,in de aard van dat vroeger de aarde plat was en in het midden van het helal stond, iets waar we nu mee lachen. Nu wordt er nog teveel geredeneerd in de aard van Stel dat, Als, enz, maar harde bewijzen kan niemand geven. Bv "stel dat we met de snelheid van het licht kunnen reizen, dan ........". Dan kunnen we maar wiskundig veronderstellen dat er bepaalde dingen gaan gebeuren, omdat we hier op aarde hebben vastgesteld wat de snelheid van het licht is. Maar wat is de invloed van het zwarte gat, dat zich WAARSCHIJNLIJK in ons melkwegstelsel bevind, op de metingen die wij hier uitvoeren. Bekijk eens waar wij ons bevinden in het melkwegstelsel en hoe klein wij zijn, daarom kan ik moeilijk geloven dat dit melkwegstelsel geen invloed heeft op onze meting hier op of buiten de aarde Dus kunnen we ook alleen maar gissen en veronderstellen over uw vraag. Robby BB

Licht , lijkt mij en geluid als resultaat . Op moment van licht ontstond ook duisternis . Het een bestaat omdat het andere bestaat . Het blijft een fascinerende voor mensen hersentjes niet bedoeld vraagstuk . Ons denken is meer geschikt voor het hier en nu . Ja het is knap dat er mensen als Hawkins en Einstein over die grenzen heen kunnen denken en ons helpen een fractie van hun denken te begrijpen . En dan klinkt het wel logisch :) Het is vaak naarmate je hier meer van weet begrijpt dat er we er nog heel weinig van afweten . Dat maakt zo fascinerend . We zijn als vissen in de oceaan die zich een beeld Vd wereld boven water proberen voor te stellen . :(

Ik denk geluid, want er moet toch iets voor de big bang zijn geweest.

Ondanks dat men van big bang spreekt wat het begin een lichtflits met een intensiteit waar men zich geen voorstelling van kan maken. Geluid heeft een medium nodig welke licht niet nodig heeft, dit medium om geluid te geleiden was nog afwezig ten tijde van de big bang. Bovendien was er niemand die het zou kunnen horen , dat hebben Wilson en Penzias pas gehoord als radioruis, meer dan 13 miljard jaar na het ontstaan ervan. Nog simpeler gezegd, zelfs bij een bliksem ziet men eerst een flits (die ontstaat ook het eerst) en daarna horen we pas het geluid wat door verhitting van de lucht in het flitskanaal onstaat. Licht is er dus het eerst, of je daar geluid bij vrijkomt wordt bepaald door de omstandigheden. Voor geluid is overigens niet per se gas (lucht) nodig, vaste stoffen en vloeistoffen (water) geleiden geluid zeer goed en veel sneller dan lucht. Dus licht was er het eerst, met zekerheid. Geluid wat bij processen voorkomt is dan ook altijd het gevolg van een of ander ander fysisch en/of chemisch proces.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100