hoe kan een object rood weerkaatsen maar de rest niet?

ik snap niet dat een object kleuren kan vasthouden, hoe doet ie dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een stof bestaat uit atomen met electronen schil. Daarbij zijn er ook verbindingen tussen atomen. Al deze onderdelen kunnen energie opnemen. Dit merk je bv bij een pan die o het vuur staat: De pan wordt warm: De energie wordt opgenomen. Atomen en electronen kunnen energie opnemen. Dat doen ze niet in willekeurige hoeveelheden, maar in hele specifieke hoeveelheden. En de hoeveelheid energie die ze opnemen is uniek voor een bepaald atoom, de electronen van dat atoom, of de verbinding waarin ze zitten. Licht is eigenlijk niets meer dan energie. En elke kleur (frequentie) van het licht heeft een andere hoeveelheid energie. Dus afhankelijk van het atoom waarop het licht valt, verandert de kleur van het licht dat opgenomen wordt. Het is overigens niet zo dat het rode licht alleen uit rood gereflecteerd licht bestaat. In de meeste gevallen is het nog steeds een mix van alle kleuren. Maar omdat er veel meer rood wordt gereflecteerd, en minder groen en blauw concluderen onze hersenen: Het ding is rood. Dit wordt overigens in onderzoek gebruikt om te kijken uit welke elementen het oppervlakte van ene planeet bestaat of te kijken of plannten bemest moeten worden of niet.

Allereerst is het principe voor alle kleuren en alle vormen van elektromagnetische straling hetzelfde. De kleur wordt zichtbaar omdat een voorwerp die specifieke kleuren reflecteert en de andere kleuren absorbeert. De brekingsindex van een voorwerp bepaald hoe het licht wordt gebroken of volledig wordt gereflecteerd. De brekingsindex is voor iedere golflengte verschillend, daarom wordt alleen licht geweerkaatst waarvoor geldt dat de brekingsindex kleiner is dan 1.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brekingsindex
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reflectie_(straling)

Als aanvulling op het uitstekende antwoord van jelle: Een rood voorwerp zal de neiging hebben om groen licht te absorberen. Aangezien rood de complementaire kleur is van rood zal je het overschot aan rood in het weerkaatste licht van dit voorwerp waarnemen als een rode kleur.

Er zijn verschillende mogelijkheden, het voorwerp kan een structurele kleur hebben, waarbij door interferentie tussen verschillende laagjes de groene lichtgolven uitdoven. Het is ook mogelijk dat het voorwerp licht reflecteert op allerlei dieptes en dat er tussen die laagjes een hoeveelheid pigment zit dat groene golven absorbeert. De meeste structurele kleuren zijn echter blauw geel en groen, zodat het tweede mechanisme meer voor de hand ligt. Structurele kleuren kun je ook herkennen doordat de intensiteit sterk wisselt afhankelijk van de hoek waaronder je het voorwerp bekijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100