Om een paar reden:
- Onze ogen (de kegeltjes in je netvlies om precies te zijn) zijn sowieso minder gevoelig voor violet dan voor andere kleuren.
- Violet (wat je paars noemt) en rood zijn de kleuren aan beide extremen van een regenboog. Bij een zwakke regenboog, vallen deze twee kleuren als eerste "af". De reden waarom rood toch beter zichtbaar blijft lees je meteen hieronder.
- Tegen een paars, violet of blauwe achtergrond (dat is vaak de kleur van de hemel als een regenboog zichtbaar is) valt violet veel minder op. De andere kleuren zijn beter zichtbaar simpelweg vanwege een groter contrast tegen de achtergrond.
- De kleuren van een regenboog komen niet precies overeen met de kleuren van het zichtbare spectrum, waar alle banden van alle 7 primaire kleuren even breed zijn. In een regenboog is de violet band minder breed. Dat is intrinsiek aan het licht van de zon.
- En dan heb je ook een optische reden: van alle zichtbare kleuren wordt violet, vanwege de kortere golflengte, het sterkst gediffracteerd in de regendruppels. Dat betekent dat in vergelijking met de andere kleuren (=golflengtes) van een regenboog, een relatief grotere hoeveelheid violet licht door de waterdruppels volledig gereflecteerd zal worden, en dus onzichtbaar blijven.
Dus je waarneming klopt, en ik hoop dat je nu weet ook waarom.