Gaat warm water, net als warm lucht, omhoog? En kun je zo water verplaatsen zonder pomp?

Toegevoegd na 1 minuut:
Het gaat hier om een project op kleine schaal (plastic flessen, kleine slangetjes etc.), niet om het op grote schaal te gebruiken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt helemaal gelijk. Warm water zal net als warme lucht opstijgen. Als het dan weer afkoelt zal weer terug naar beneden gaan. Dit heet een convectie stroming (zie figuur). Dit komt omdat als een gas of vloeistof warmer wordt de individuele moleculen sneller gaan bewegen. Sneller bewegende moleculen hebben meer ruimte nodig en dus zal de dichtheid afnemen. Als iets een lager dichtheid heeft ten opzichte van zijn omgeven wil het opstijgen. Net als bijvoorbeeld olie op water drijft. Als het dan weer afkoelt neemt de dichtheid weer af en zal het afgekoelde water 'zinken' te opzichte van het hetere water er onder. Toegevoegd na 5 minuten: Ten aan zien van je tweede vraag ligt het iets lastiger. Met convectie stroming verplaats je netto eigenlijk alleen warmte ook al 'pomp' je het water rond. Het is niet echt mogelijk om op deze manier netto water omhoog te pompen tegen de zwaarte kracht in als dit is wat je bedoelt. Toegevoegd na 17 minuten: Om water echt om hoogt te verplaatsen met warmte zou je het volgende kunnen doen: - Breng het water aan de kook. - Laat het waterdamp opstijgen door een buis of slangetje - Koel het boven dan weer af (b.v.) met een ijs bad. Zodat het waterdamp condenseert.

Bronnen:
http://www.miniphysics.com/2011/01/convection.html

Ja water zet uit als het warm wordt en gaat naar boven. Het warme water verplaatst zich naar boven en het koude gaat naar onderen.

Ja, óók warm water gaat omhoog en je kunt inderdaad water op deze manier laten circuleren zonder pomp. Je noemt dit 'convectiestroming' een stroming gebaseerd op temperatuur verschillen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Convectie

Ja, je kunt met temperatuurverschil water verplaatsen. Maar warmer water gaat niet altijd omhoog, soms juist omlaag. Het zwaarste water is 3,984°C en vind je onderaan. Warmer water vindt je daarboven, maar kouder water ook. Het koudste water (ijs) drijft helemaal bovenaan.

Warm water gaan omhoog net als warme lucht doordat de dichtheid bij 100°C minder is dan bij 4°C waarop het het zwaarst is. Als het in een gesloten circuit zit zal het warme water stijgen en op zijn beurt het koudere water verdringen en dus naar onder drukken.

Ja, warm water rijst op als stoom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100