hoeveel pk heeft een paard?

Een pk word gedefinieerd als het verticaal bewegen van een blok van 75 kg met een snelheid van 1 meter per seconde...
Maar een paard kan toch wel meer dan dit?
Hoeveel meer is dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mooi geproken, nu het antwoord nog; 1 pk is de krach van 1 paard. Toegevoegd na 1 dag: Goed dan de gemiddelde kracht van 1 paard dan, wat is het verschil? Dit antwoord is gewoon juist. Bron? Wik encyclopedie, wat anders.

Pk is een eenheid voor vermogen. Stel dat een paard met 1 pk een par kan voorttrekken. Dat paard heeft dan meer dan 1 pk. Dat paard kan 1 pk trekken, maar hij moet ook zichzelf voortbewegen, dat kost ook vermogen. Dus als je een paard voor je kar spant heb je 1 pk. Maar als je op het paard zelf rijdt heb je meer dan 1 pk.

Men heeft met een tredmolen en verschillende paarden bepaald dat het continuevermogen(vele uren achtereen) van een paard 75KG/M is , later omgezet naar 736NM/s. Kortstondig echter kan zelfs een mens meer dan 1 PK leveren, een paard kan in piek vermogen beduidend meer opwekken dan een PK ik denk dat het piekvermogen van een paard ergens tussen 3700-7360 Watt is dus ergens tussen 5 en 10 PK. Toegevoegd na 6 minuten: Dus zetten renpaarden ed. in een korte baan of tijdens kortstondig trekwerk veel meer weg dan een PK. of 736 watt Toegevoegd na 3 uur: De behoefte om een PK (HP=horsepower) te definieren stamt uit het stoommachinetijdperk. Voorheen had men geen (goed0 idee hoe men een vermogen (anders dan geld) kon definieren. Het was dus belangrijk voor de industrie om tot een exacte definiering te komen. De HP was dus een afspraak gebaseerd op een gemiddelde meting. Opvallend is dat men -met name brandstof) motoren met het vermogen ook in PK aanduidt (met daarnaast KW). Veel oudere automobilisten die wat gevoel voor techniek hebben drukken het vermogen van hun automotor dan ook graag uit in PK, een auto met een 100KW motor levert dan ongeveer 140PK wat imponerender klinkt. Omdat de uitvinder van de draaistroom (motor) een deal had met Westinghousen die voor iedere PK van een installatie een dollar zou betalen aan Tesla was het ook financieel nodig het vermogen te definieren. Overigens heeft Tesla Westinghousen het volledige bedrag van toen 7 miljoen dollar kwijtgescholden.

Niet alle paarden zijn gelijk. Je kunt dus niet zeggen dat elk paard een vermogen van 1 pK heeft. Verder klopt je definitie niet. 1 pK is het vermogen dat je nodig hebt om 75 kg in 1 seconde 1 meter op te heffen. De snelheid wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Dat is niet nader te bepalen. Een trek of werkpaard welke gefokt werd om voor een ploeg te werken of andere zware diensten moest leveren op een boerderij o.i.d., levert meer trekkracht dan bijvoorbeeld een paard wat gefokt is voor show of als rij/ren paard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100