Hoe snel kan je doodgaan als je aan uraniumpoeder bent blootgesteld?

Ik zag net in NCIS: LA dat iemand door uraniumpoeder werd bestrooid. Hij wilde niet dat zijn gezin zag hoe hij doodging, dus ging hij terug naar Sudan.

Uranium is een radioactief metaal, maar hoe zit dat precies? Hoelang moet je blootgesteld worden aan uranium voordat je ziek wordt of sterft? En met hoeveel uranium zou je dan in contact moeten zijn geweest? Ze lieten het in de serie lijken alsof die man binnen een week dood zou zijn of iets dergelijks.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uranium is niet erg gevaarlijk, met een vervaltijd van 4 miljard jaar. Het is wel gevaarlijk omdat het neutronen uitstraalt, die diep in het lichaam doordringen en bij verval of invangen per stuk behoorlijke schade kunnen aanrichten. Verder hangt het van de chemie af, of het wordt ingebouwd in je botten of iets dergelijks, als je het stof gewoon van je lichaam afspoelt is er niets aan de hand. Erg overdreven lijkt me dit. Het gaat om de totale stralingsdosis, en er zijn twee mogelijkheden, je gaat snel dood aan stralingsziekte (dood van hersencellen en zenuwcellen bij heel hoge doses, dood van huid en darmcellen bij lager doses. In het tweede geval, ben je zo ziek, dat je echt niet nog even het vliegtuig naar Sudan pakt. In de bron staan wat ongelukken met stralingsziekte opgelopen door plutoniumbollen die superkritisch zijn geworden. Dat is een heel ander geval, waarbij neutronen in een kettingreactie opeens explosief in aantal toenemen.

Afhankelijk van de overgebleven straling duurt het meestal wel lang. Als je het inademt nestelt een korrel zich ergens in je lichaam. Deze gaat dan daar straling uitstralen waardoor er een tumor kan ontstaan. Als deze tumor ontstaat in je levee bijvoorbeeld, zul je sneller doodgaan. Als het zich ontwikkelt in je teen zul je niet meteen doodgaan, maar moet het zich eerst gaan verspreiden. Het kan dus binnen 30 dagen, maar ook binnen jaren tot je natuurlijke dood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100