Als je een kartonnen beker wilt isoleren, helpt het dan om folie te gebruiken aan de buitenkant om stralingswarmte tegen te gaan?

Als je een kartonnen beker (voor koffie) wilt isoleren kan je de geleidingswarmte tegengaan door een isolerende luchtlaag aan te brengen. In de foto heb ik dat gedaan met bubbeltjesplastic.

Als je ook verlies door warmtestraling wilt tegengaan, heeft het dan zin om ook aluminiumfolie te gebruiken aan de buitenkant?

Ik zou graag een natuurkundige verklaring willen. Het gaat om de theoretische achtergrond m.b.t. de stralingswarmte, niet hoe de geleidingswarmte verminderd kan worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, aluminiumfolie reflecteert elektromagnetische straling. Net zoals alle metalen reflecteert aluminiumfolie zowel zichtbaar licht als langgolvige warmtestraling. Dat komt omdat metalen veel "vrije" elektronen in de geleidingsband hebben die samen een vlak van terugkaatsing vormen.

Gebruik 2 bekertjes in elkaar; de lucht ertussen isoleert en je kunt de beker ook nog vastpakken. Toegevoegd na 2 minuten: Aluminium is een metaal dat warmte geleidt en dus niet echt isoleert. Er komt (haast)geen stralingswarmte vanuit je beker, Daarom kun je ook aardappelen poffen in aluminiumfolie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100