Zijn alle 1 atomige moleculen per definitie niet ontleedbaar? Zo nee, hoe weet je welke wel kunnen ontleden en welke niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe kunnen ook atomen ontleedt worden in protonen en neutronen. Dus: In principe kunnen ook alle 1-atomige moleculen (Voor zover die uberhaupt bestaan ?) ontleedt worden. Alleen waterstof is hier een uitzondering op. (Hoewel ook de protronen gedeelt kunnen worden..).

Zonder kernsplitsing kan dat inderdaad niet. Kernsplitsing vindt oa plaats in kerncentrales

Atoom betekent ondeelbaar, vanuit de scheikunde klopt dit, de stof is dan niet verder ontleedbaar. Vanuit de natuurkunde is een atoom ontleedbaar, het verliest daarmee echter zijn eigenschappen. Als echter een isotoop ontstaat met hetzelfde aantal protonen heeft de stof nog wel dezelfde chemische eigenschappen. Zo komen er bij Chloor twee stabiele isotopen voor (vandaar atoommassa 35.5). Het is echter heel lastig stoffen in isotopen van dezelfde stof te veranderen. Mede met die wens van alchemisten, metalen in goud te veranderen, het is werkelijk gelukt lood in goud te veranderen maar dit proces is financieel absoluut onrendabel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100