Hoe houdt een telefoonmast alle verschillende mobieletelefoonsignalen uit elkaar?

Toegevoegd na 17 uur:
Of simpeler: hoe houdt één antenne de signalen van twee of meer gesprekken uit elkaar?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik heb het antwoord zelf gevonden op http://electronics.howstuffworks.com/cell-phone3.htm uiteindelijk, zie de samenvatting en de uitgebreidere uitleg in het Nederlands in m'n reactie op deze vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Goeie vraag, ik denk dat er een ontvanger in zit die alle providers kan ontvangenvia een sateliet.Net als een antenne vroeger die tv kanalen kon ontvangen.

Steeds meer bedrijven hebben te maken met GSM/GPRS Technologie in hun bedrijfsprocessen. Machine-to-machine communicatie is een belangrijke industrie aan het worden waar deze techologie gebruikt wordt. Denkt u bijvoorbeeld aan diverse applicaties die uitgerold zijn of worden met GSM/GPRS communicatie, zoals smart-metering, vending machines, betaalterminals, vuilniscontainers, track&tracing, alarmering etc. Vaak gaat het mis bij de installatie van de applicatie. Door het foutief uitrichten van antennes en/of door een foute keuze van het netwerk blijkt de bedachte oplossing opeens niet te functioneren. Dit had voorkomen kunnen worden door vooraf of tijdens de installatie een GSM/GPRS test uit te voeren, zodat bepaald kan worden welk GSM-netwerk ter plaatste de beste dekking heeft en waar zich de base stations bevinden. Met de DDS GSM-Signaal Tester kan dit zeer eenvoudig maar indien gewenst toch zeer uitgebreid Met de DDS GSM-Signaal Tester is het eenvoudig om snel de sterkte van verschillende GSM/GPRS netwerken (900/1800 MHz) in kaart te brengen. Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid zijn kerneigenschappen van de DDS GSM-Signaal Tester. Het product is eenvoudig te bedienen en de weergaves zijn makkelijk door iedereen te begrijpen. De DDS GSM-Signaal Tester is daarom een geschikt hulpmiddel voor engineers die een roll-out van Machine-to-Machine applicaties doen, bijv. energiemeters, vending machines, betaalterminals. Tijdens de installatie kan exact de zendmast gezocht worden en de antenne juist uitgericht worden. Werking van de DDS GSM-Signaal Tester is als volgt:: U kunt een simkaart plaatsen om enkel het ontvangst van het netwerk van die simkaart te testen (dit kan ook zonder simkaart door in het menu het gewenste netwerk aan te kiezen) of als u geen simkaart plaats ontvangt u alle GSM signalen dus kunt u de sterkte van ieder netwerk zien. Na 2-3 minuten de signalen af te zoeken toont de DDS GSM-Signaal Tester een overzicht met alle gevonden GSM-masten. Deze worden gesorteerd op signaal, hoe beter het signaal hoe eerder de paal word getoond. De unit geeft echter niet enkel aan welke GSM paal het beste ontvangst heeft maar geeft ook aan: Signaalsterkte van de paal (in procenten) Van welk netwerk de paal is Welke frequentie de paal gebruikt Het identificatienummer van de paal Hoeveelheid stoorsignalen.

Bronnen:
http://www.d-d-s.nl/gsm-signaal-tester.html

Op een telefoonmast zitten verschillende antennes van meerdere providers.

Vroeger met de analoge-technologie werd maar een klein deel van een gesproken woord doorgegeven (het werd in heel korte stukjes geknipt) omdat wij toch het verschil niet horen met de volle 100%. Ruimte te over om er een signaal tussen te stoppen wat buiten ons gehoorbereik ligt. Ik neem aan dat die techniek nog steeds wordt toegepast en dat het op dat punt de digitale techniek niet veel verschilt met de analoge. In de overgebleven ruimte kan dus een piloot-signaal gestopt worden en dat is nu natuurlijk ook digitaal. Het pilootsignaal bevat dus de identiteit van de beller.

Ik heb niet alle antwoorden doorgelezen, maar in een woord superposition of stapelen. De datastroom wordt in pakketjes gehakt en er wordt een adrescode toegevoegd, net zo als bij een lokaal netwerk.. De telefoonkabel vervoert dus geen lieve woordjes van Pietje aan Marietje, maar pakketjes van het gefluister, die aan het einde van de kabel weer achter elkaar worden gezet. De zender stapelt die paketjes op een draaggolf, soms wel in stapels van 10000.De ontvanger zoekt dat allemaal weer uit

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100