Waarom slaat een golf (op zee ofzo) om?

Ik begrijp dat golven alle kanten op bewegen en de oorzaken van golven, maar waarom slaat hij om. Dat een golf net als een tsunami "omhoog" komt omdat het ondieper wordt is ook logisch, maar waarom blijft hij niet gewoon "bol" doorlopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De onderkant van de golf ervaart weerstand met de bodem. Hierdoor blijft de onderkant achter ten opzichte van de bovenkant en rolt de golf om

Vanwege de zwaartekracht. Water kan uit zichzelf niet omhoog blijven zonder "wand". De druk achter een golf houdt hem hoog. Als de druk afneemt (de kracht van de golf) gaat de zwaartekracht een rol spelen. Water in een glas blijft staan, maar zonder glas zou het water naar beneden vallen.

De snelheid van een golf hangt af van de de waterdiepte. Daardoor haalt de watermassa komende vanuit het diepere water de voorkant van de golf in en neemt de golflengte af en de amplitude van de golf toe. Als de amplitude in verhouding tot de golflengte te hoog wordt , dan wordt de golf instabiel en stort ze in. Aan onze kusten zijn de golven niet al te lang en hoor en loopt de bodem over het algemeen niet snel op. Daardoor zijn de golven hier aan zee niet van het Hawaitype, maar storten ze wat geleidelijker in als een massa van wit schuim, die continu van voorkant van de golf afrolt (branding). Als het water snel ondieper wordt (rif, zandbank dan kunnen er echte brekers ontstaan met de bekende omgekrulde bovenkant. Het bovengenoemde fenomeen gaat zo snel dat de golf als het ware niet de tijd heeft om in te storten. Als de golven parallel lopen aan de zandbank dat slaan ze in één keer om, lopen ze wat schuin naar de ondiepte toe, dan kan er worden gesurft; er ontstaat een tunnel met een open einde waardoor de surfer nog kan ontsnappen. De theorieën die er zijn over het breken van golven kunen niet alle fenomenen bij het breken van golven verklaren, zeker wat er gebeurt als de golf eenmaal is gebroken en het hele gebeuren turbulent wordt is niet verklaard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100