Zijn er naast lichtjaar, meters en voet nog andere standaard (SI) maten voor een afstand/lengte?

Deze maten hebben een westerse achtergrond en de halve wereld is door europa (engeland) gekoloniseerd (geweest). Dit heeft natuurlijk invloed gehad, maar is er niet ergens een landje wat lekker eigenwijs is en een eigen maat voor lengte gebruikt?

En geldt ditzelfde voor vele andere SI-eenheden?

Toegevoegd na 13 minuten:
Voet/inch/yard zijn geen SI eenheden, maar wel 'standaard' eenheden (zie je helaas nog overal opduiken).

Ik vraag me meer af of er ergens ook (met name) natuurkunde wordt uitgevoerd met totaal andere maten, zoals bijv. de zeemijl. Meestal hoor je bijv. afstanden tot de maan in (kilo)meters/mijlen of misschien lichtjaar uitgedrukt worden, maar zijn er ook heel onbekende maten die toch ergens hiervoor worden gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Furlong (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Furlong) astronomische eenheid (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Astronomische_eenheid) Rod (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rod_(length) ) Chain (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Chain_(unit) ) Fathom ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Fathom ) Angstrom ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Angstrom ) Parsec (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Parsec)

mijlen, zeemijlen

Het landje wat lekker eigenwijs loopt te doen is Amerika, deze gebruikt voet/inch/yard welke geen SI maten zijn. Als Amerika nou eens om zou gaan zou dat een hoop ellende schelen. In principe is dit geen antwoord op je vraag maar dat is vooral omdat je uitgaat van een verkeerde stelling.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/SI-stelsel

Naast de al genoemde heb je ook nog de Ångström voor hele kleine afmetingen. Volgens het SI is er maar één lengtemaat: de meter.

Er zijn nog wel meer lengte-eenheden: Chain (http://nl.wikipedia.org/wiki/Chain_(lengtemaat)) Furlong (http://nl.wikipedia.org/wiki/Furlong) Perche/roede (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roede_(lengtemaat)) Vadem (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vadem) Toegevoegd na 1 minuut: Hieronder nog even de wel werkende links.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chain_(lengtemaat)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Furlong
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roede_(lengtemaat)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vadem

Hallo, ik heb mij enkele jaren geleden heel goed in deze materie verdiept. Voor een grootheid is maar één eenheid nodig. Door dit inzicht ontstond het Metrieke stelsel en later het SI. De meter is de internationale eenheid voor lengte, en is in elk land erkend. Misschien dat op bepaalde eilandstaatjes er niet zo'n wet is, maar dat zij dat zelf geen probleem vinden. Dus óók in de VS van Amerika is de meter erkend als eenheid van lengte, alsook alle SI-voorvoegsels. Die erkenning is in 1870 in de VS wettelijk vastgelegd. Er waren (ik spreek over 2006) maar twee staten van de VS (Texas en nog een), waar een wettelijke verplichting bestond/bestaat, om op een etiket naast de SI-eenheden óók Imperiale maten te vermelden. Dit is dus eigenlijk, feitelijk en economisch gezien, een miniem probleem. Dit alles betekent vooral, dat wij Europeanen een vertekend beeld hebben over welke maten in de VS worden gebruikt. Dat verschijnsel heet: simplificatie. Dit verschijnsel wordt ingegeven door ons verkeerde beeld van Amerika, alsof zij groot en sterk zijn. Dit misverstand heeft dus een sociaal-culturele achtergrond. In feite blazen wij dit probleem op: er is geen enkele zinnige reden om eenheden als foot of yard of inch te gebruiken. Het gaat dus om ons gevoel van zwakte. Ik kan het niet anders zeggen. En Ikea bijvoorbeeld, vermeldt op alle verpakkingen beide soorten eenheden. Dat kost extra geld, maar zo hebben ze geen last van plotselinge locale wetgeving zoals in Texas. De meeste Amerikanen zijn zich ervan bewust dat hun eenhedenstelsel niet handig is. Ook is het zo, dat de Imperiale eenheden per staat in grootte verschillen. Geen enkele Europese politicus schijnt dat te beseffen. Amerikanen hebben dus zelf last van dit oer-conservatieve gedrag. Daarnaast zijn er bedrijven, die puur uit eigenbelang niet willen overgaan op het SI-stelsel. Dat het effect van dit gedrag is, dat de totaalkosten voor de hele staat omhoog gaan, is typisch narcistisch gedrag. En daar komen we bij een ander kernprobleem: macht en het grote geld. De geschiedenis van meeteenheden is heel interessant. Zo konden de Piramiden van Egypte alleen maar gebruikt worden dankzij hun meeteenheid de kubit. En vooral door het strakke protocol van kalibratie: elke dag moesten de werkers hun maatstaf ijken, op straffe van de dood. Juist daardoor kon deze nauwkeurigheid worden bereikt. Vroeger (zo tot een jaar of twintig geleden, en vanaf 1820, was de duim of de inch bij het ... zie vervolg

astronomische eenheid AE http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomische_eenheid, ook een niet-SI eenheid trouwens.

De Parsec kom je ook nog wel eens tegen als maat voor astronomische afstanden. Ook niet SI.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100